Zes transformaties voor duurzame ontwikkeling

IIASA beschrijft wat nodig is om VN doelstellingen te halen

20180710 rapport IIASA WORLDin2050.png

10 juli 2018 Het initiatief Wereld in 2050 (TWI2050) heeft een nieuw rapport gelanceerd, die de wereld in staat zullen stellen om de VN Sustainable Development Goals (SDG's) te behalen.
"Het TWI2050-rapport verkent zes transformaties en paden die een alomvattende aanpak volgen om de 17 SDG's te bereiken, met het oog op een welvarende en gezonde toekomst voor iedereen op een veerkrachtige en gezonde planeet. De nadruk ligt op synergieën en meerdere voordelen die de SDG's haalbaar maken, "zegt IIASA adjunct-directeur-generaal Nebojsa Nakicenovic.


Geplaatst op 09-08-2018 | Lees verder

Geconcentreerde zonne-energie ontzilt zeewater

Uitdagingen en potentiële voordelen van CSP voor zoet water

20180715 zoet water.jpg De tekorten aan zoet water nemen naar verwachting toe in onze warmere en drukkere toekomst. Al 150 landen ontzilten zeewater met fossiele brandstoffen. Maar het leveren van een steeds toenemende basisbehoefte met niet-hernieuwbare brandstoffen creëert een groeiende bedreiging, volgens Dr. Diego-César Alarcón-Padilla, die SolarPACES-taak VI leidt bij de zonne-ontziltingsinstallatie bij Plataforma Solar de Almería (PSA) 

Geplaatst op 15-07-2018 | Lees verder

Ontvanger CentRec® overtreft 900 graden Celsius

Kosten van elektriciteit en proceswarmte van CSP centrales aanzienlijk verlaagd

20180107 CentRec ontvanger.jpg Onderzoekers van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) bereikten in DLR's Jülich Solar Tower-testfaciliteit een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van een nieuw ontvangerconcept voor zonnekrachtcentrales: tijdens de test van de zogeheten centrifugale ontvanger CentRec® voor de opwekking en opslag van zonne-warmte op hoge temperatuur, werd de gemiddelde deeltjestemperatuur van 965 graden Celsius gemeten aan de uitgang van de ontvanger. 
De CentRec® ontvanger in Jülich  Dit resultaat overtreft zelfs het gestelde doel van het project van 900 graden Celsius.   

Geplaatst op 01-07-2018 | Lees verder

REN21 Renewables: Global Status Report 2018

Het rapport portretteert een dynamische sector van hernieuwbare energie

20180604 ren21-GSR.jpg 

Vandaag 4 juni verscheen het nieuwste rapport van REN21. Een gezghebbend rapport. Het rapport stelt dat de sector wordt gekenmerkt door dalende kosten, verhoogde investeringen, een record aan nieuwe installatie. Bovendien nieuwe, innovatieve bedrijfsmodellen die een snelle verandering teweegbrengen. Dankzij jarenlange actieve beleidsondersteuning en aangedreven door technologische vooruitgang, snelle groei en drastische verlaging van de kosten van fotovoltaïsche zonne-energie (PV) en wind, is hernieuwbare elektriciteit nu goedkoper dan nieuw geïnstalleerde fossiele en nucleaire energieopwekking in vele delen van de wereld; op sommige plaatsen is het zelfs goedkoper dan het gebruik van bestaande conventionele energiecentrales. Maar ....

Geplaatst op 04-06-2018 | Lees verder

Installatiekosten CSP bijna gehalveerd

De Concentrated Solar Power Toren blijkt het meest efficiënt.

20180517 CSP Torenmodel efficienter.jpg De gemiddelde kosten voor het bouwen van nieuwe CSP-centrales zijn aanzienlijk gedaald om twee redenen: er worden er meer gebouwd in China en het Midden-Oosten. De tweede reden is dat de torentechnologie met opslag vaker wordt toegepast.
Uit de nieuwste analyse van New Energy Update van 16 CSP-projecten sinds 2016 blijkt dat de investeringsuitgaven (capex) tussen $ 4000/ kW en $ 6.300 / kW lagen.  

 De efficiëntie van het toren-model neemt toe.
Energieopslagcapaciteit varieert bij deze centrales van zes tot zestien uur.

Geplaatst op 17-05-2018 | Lees verder

Combineren CSP-PV centrales verlaagt kosten

Zuid-Afrika wil kostenverlaging door combineren CSP-PV centrales

Kaart van zoninstraling Zuid Afrika
Internationale technologie- en infrastructuurgroep Abengoa, die een portfolio van drie geconcentreerde zonne-energieprojecten (CSP) in Zuid-Afrika heeft ontwikkeld, gelooft dat het combineren van CSP met fotovoltaïsche (PV) zonne-energie de logische volgende stap is om CSP-kosten te verlagen, terwijl ook de zonne-energie op afroep geproduceerd wordt. Ook ziet Abengoa mogelijkheden om met deze techniek power to gas toe te passen en zeewaterontzilting.
Zuid Afrika heeft veel gebieden met hoge zoninstraling.

Geplaatst op 10-05-2018 | Lees verder

Toepassing van CSP in de cement industie

CSP geschikt voor warmte-vraag industrie

20180505 Warmte in proces cement fabricage v2.png

Het merendeel van de gesprekken over hernieuwbare energie is gericht op elektriciteitsproductie. Het grootste deel van de energie-industrie heeft warmte nodig, en zonnepanelen en windturbines kunnen die niet efficiënt produceren. Voor het aansturen van industriële processen zoals de cement fabrieken, het smelten van metalen of de productie van microchips, hebben we een hernieuwbare bron van thermische energie nodig. Een groot deel van de wereldwijd verbruikte energie is afkomstig van warmte.


 

Geplaatst op 05-05-2018 | Lees verder

Marokko grootste CSP-installatie in oktober klaar

Doelstelling Marokko van 42 % hernieuwbaar in 2020 wordt gehaald

 20180428 sener-planta-termosolar-torre-central-nooro3-1-300x187.jpg

In oktober zal 's werelds grootste CSP-installatie, het Noor complex bij Ouarzazate in Marokko, volledig worden ingeschakeld. Het Marokkaanse agentschap voor duurzame energie heeft dit bekend gemaakt. In februari 2016 is de eerste fase van het complex in bedrijf genomen. Nadat in mei de tweede en vierde fase worden opgestart, zal in oktober 2018 met de start van de laatste, oorspronkelijk derde fase het hele complex operationeel zijn. 


Geplaatst op 28-04-2018 | Lees verder

Wereldwijde energie transformatie

Een routekaart naar 2050

20180423 Global energy transition.jpg

Hernieuwbare energie moet zes keer groter worden om de doelen van Parijs te halen Parijs stelde dat de stijging van de temperatuur ruim beneden de 2 oC moest blijven. Dit rapport (april 2018) van het internationaal agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) laat zien dat een 90% reductie van CO2 bereikt kan worden door een combinatie van hernieuwbare energie en energie efficiency. Bovendien kan dit gebeuren met technologieën die veilig, betrouwbaar, betaalbaar en overal verkrijgbaar zijn. Hoewel verschillende paden de klimaatverandering kunnen beperken, bieden hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie de optimale route om de meeste emissiereducties met de benodigde snelheid te realiseren.

Geplaatst op 23-04-2018 | Lees verder

Duurzame hoogtezon klopt fossiel in de grond

Meer investering in zonne-energie dan in fossiel en nucleair samen

20180405 Global trends renewable energy inverstmetn report 2018.jpg

Met een record van 18 % over het jaar 2017, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde-Naties-milieuorganisatie UNEP. Zonne-energie in al zijn varianten tezamen, d. w. z. zonnepanelen (PV) als parken en op daken, en zonnespiegels (Concentrating Solar Power, ook in al zijn denkbare varianten gezamenlijk), trok in 2017 veel meer investeringen aan dan welke andere energie-technologie dan ook. Dus meer dan wind, waterkracht, etc., kernenergie, olie, gas en steenkool tezamen. Oorzaak: dalende kosten van zonne-energie. Dit trekt investeringen aan in de zonnesector.


Geplaatst op 08-04-2018 | Lees verder