Toepassing van CSP in de cement industie

05-05-2018   |   CSP geschikt voor warmte-vraag industrie

 

Het merendeel van de gesprekken over hernieuwbare energie is gericht op elektriciteitsproductie. Het grootste deel van de energie-industrie heeft warmte nodig, en zonnepanelen en windturbines kunnen die niet efficiënt produceren. Voor het aansturen van industriële processen zoals de cement fabrieken, het smelten van metalen of de productie van microchips, hebben we een hernieuwbare bron van thermische energie nodig. Een groot deel van de wereldwijd verbruikte energie is afkomstig van warmte.

Warmte beheerst het industriële energieverbruik. In het Verenigd Koninkrijk is 76 procent van het industriële energieverbruik warmte. In Europa is dit 67 procent.

Warmte vertegenwoordigt driekwart van de wereldwijde vraag naar industriële energie, en de helft daarvan heeft een lage tot middelhoge temperatuur. Cement is de derde grootste energieverbruiker in de industriesector, goed voor 7% van het totale industriële eindverbruik van energie, maar vanwege belangrijke procesemissies heeft cement het op één na grootste aandeel van de CO2-emissies van de industrie met 27%, ofwel 6,5% van de totale energiegerelateerde CO2-uitstoot. Naar verwachting zal dit aandeel in 2050 verdubbeld worden onder de 2DS (2 Degrees Scenario oftewel de temperatuurstijging beperken tot maximaal 2 graden), waardoor de cementsector op de eerste plaats komt.

Voor het volledige artikel lees meer 

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht