Installatiekosten CSP bijna gehalveerd

17-05-2018   |   De Concentrated Solar Power Toren blijkt het meest efficiënt.

De gemiddelde kosten voor het bouwen van nieuwe CSP-centrales zijn aanzienlijk gedaald om twee redenen: er worden er meer gebouwd in China en het Midden-Oosten. De tweede reden is dat de torentechnologie met opslag vaker wordt toegepast.

Uit de nieuwste analyse van New Energy Update van 16 CSP-projecten sinds 2016 blijkt dat de investeringsuitgaven (capex) tussen $ 4000/ kW en $ 6.300 / kW lagen. Energieopslagcapaciteit varieert bij deze centrales van zes tot zestien uur.

Ter vergelijking: de capex van centrales die tussen 2013 en 2015 werden geïnstalleerd waren nog ruim anderhalf keer hoger: $ 6.000 / kW tot 12.600 / kW. Bovendien hadden deze oudere installaties maar vier tot acht uur opslag, aldus onderzoek van de IRENA (International Renewable Energy Agency). Installaties met meer dan acht uur opslag kosten zelfs tussen $ 7300 / kW en 11.300 / kW. 
Van de 16 bovengenoemde centrales zijn er 12 in China gebouwd, met elk 50-100 MW. De vier niet-Chinese projecten hebben een capaciteit tussen 150 MW en 700 MW. In de lijst komen alle 3 de bekende CSP-technologieën voor:  het torenmodel, de parabolische trog- en lineaire fresnelmodel. Tegenwoordig worden alleen nog centrales met energieopslag gebouwd, variërend van zes tot zestien uur.

De opkomst van torens met thermische energieopslag is een van de belangrijkste oorzaken van de lagere capex. Tot voor kort was parabolische trog (PT) de dominante technologie in CSP, maar meer dan de helft van de capaciteit die sinds 2016 is goedgekeurd voor de bouw is gebaseerd op torentechnologie.
Smith, wiens bedrijf ervaring heeft met beide technologieën zegt: "Met torens wordt zout verwarmd van 288 graden Celsius tot 566 graden Celsius, een temperatuurverschil van ongeveer 275 graden. Met troggen is het temperatuurverschil vaak kleiner dan 100 graden Celsius (beperking door de gebruikte olie), wat betekent dat troggen meer zout en tanks vereisen om dezelfde energie vast te houden. En met troggen vermindert de extra warmtewisselingsstap van olie naar zout de systeemefficiëntie. "
Bron: helioscsp.

http://www.helioscsp.com/concentrated-solar-power-capex-costs-fall-by-almost-half/

 

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht