Zes transformaties voor duurzame ontwikkeling

09-08-2018   |   IIASA beschrijft wat nodig is om VN doelstellingen te halen

10 juli 2018 Het initiatief Wereld in 2050 (TWI2050) heeft een nieuw rapport gelanceerd, die de wereld in staat zullen stellen om de VN Sustainable Development Goals (SDG's) te behalen.

"Het TWI2050-rapport verkent zes transformaties en paden die een alomvattende aanpak volgen om de 17 SDG's te bereiken, met het oog op een welvarende en gezonde toekomst voor iedereen op een veerkrachtige en gezonde planeet. De nadruk ligt op synergieën en meerdere voordelen die de SDG's haalbaar maken, "zegt IIASA adjunct-directeur-generaal Nebojsa Nakicenovic.

De zes belangrijkste transformaties:  

1. Aanzienlijke vooruitgang op het gebied van menselijke capaciteit is nodig door verdere verbeteringen van onderwijs en gezondheidszorg, wat onder meer resulteert in hogere inkomsten en betere milieubesluiten.
2. Verantwoorde consumptie en productie heeft invloed op verschillende andere transities, waardoor we meer kunnen doen met minder - een benadering met een circulaire economie en minder vraag is belangrijk.
3. Het is mogelijk om het energiesysteem omstreeks 2050 koolstofvrij te maken en tegelijkertijd schone en betaalbare energie voor iedereen te leveren, onder meer door energie-efficiëntie, meer hernieuwbare energiebronnen en elektrificatie.
4. Toegang tot voedingsvoeding en schoon water voor iedereen, terwijl de biosfeer en de oceanen worden beschermd, vereist efficiëntere en duurzamere voedselsystemen, bijvoorbeeld door de productiviteit van de landbouw te verhogen en de vleesconsumptie te verminderen.
5. Het transformeren van onze steden zal de meerderheid van de wereldbevolking ten goede komen, zoals door 'slimme' infrastructuur, degelijke huisvesting en hoge connectiviteit.
6. Wetenschap, technologie en innovaties zijn een krachtige motor, maar de richting van verandering moet duurzame ontwikkeling ondersteunen - bijvoorbeeld de manier waarop de wereld de revolutie van de informatietechnologie inzet.

Het rapport sluit af met een 8 tal statements waarvan de laatste
Think globally, act locally! Think long-term, act now! It is all a matter of scale!

Voor meer informatie zie de website van IIASA.
Of lees de bespreking op EurekAlert
Download het rapport hier

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht