Elektrificatie Sub-Sahara

18-10-2017

De landen in de Sub-Sahara zijn nog voor een groot deel verstoken van elektriciteit. Samen met het gebrek aan (drink) water zorgt dit voor het op drift raken van gehele bevolkingsgroepen. Dit leidt weer tot spanningen in de regio om de schaarse plekken met water en voedsel. Hetgeen conflicten met zich meebrengt en nog meer vluchtelingen. Zou elektrificatie deze cirkel kunnen doorbreken? En hoe krijg je dat dan voor elkaar in die landen. Daar gaat deze middag over. Voor een verslag van deze bijeenkomst klik hier.Voor de opening klik hier.

Bram van Ojik is vooral bekend als politicus, hij is onder meer fractie voorzitter van GroenLinks geweest. Tijdens zijn studie aan de VU heeft hij zich echter al gespecialiseerd in ontwikkelingseconomie. Hij is jaren beleidsmedewerker van NOVIB (het huidige Oxfam Novib) geweest. Daarnaast is hij ambassadeur geweest in Benin en later in 2015 kwam hij terug op Buitenlandse zaken als migratiegezant. Hij zal de problematiek van de Sub Sahara landen behandelen.

Anteneh Dagnachew is Researcher op de afdeling Climate, Air and Energy van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij studeerde in Utrecht (Msc) Environmental Science and Sustainable Development. Ook studeerde hij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (Msc) Urban Management and Development - Environment and Infrastructure. Hij is mede auteur van het rapport "Towards universal electricity access in Sub-Saharan Africa" - A quantitative analysis of technology and investment requirements

 

Lees ook over het Duitse Marshall plan voor Afrika waarvan een energie partnership een belangrijk onderdeel zal zijn.