Trends in onderzoek naar CSP

07-03-2014   |   EU rapport over onderzoek naar Concentrating Solar Power

Het Energie onderzoeks- en Kenniscentrum van de EU (ERKC)  heeft een rapport uitgegeven over de trends in het onderzoek naar Concentrating Solar Power.  (Het eerste zogenoemde Thematische Research Overzicht met betrekking tot CSP) Het rapport is gebaseerd op projecten en resultaten uit het verleden en geeft een overzicht van de ontwikkelingen voor CSP. Nieuwe onderzoeksprojecten tonen de huidige trends in onderzoek en geven inzicht in de onderzoeks- achtergrond van huidige topics en commerciële ontwikkelingen.

De boodschap van het rapport:

De meeste van de bestudeerde projecten hebben tot doel de temperatuur van de transmissie vloeistof te verhogen of de verbetering van de opslag en of de hybridisatie (gemixte brandstof, naast zon b.v. gas).
Andere strategische doelen zijn: het vergroten van de opslagcapaciteit en het reduceren van de kosten van het geïnstalleerde product.

Hoewel CSP technologie tegenwoordig benadert wordt als een complexe technologie, bedoelt om toegepast te worden in grootschalige productie, zou dit in de toekomst wel eens kunnen veranderen, immers de technologie is ook geschikt voor de opwekking van elektriciteit in combinatie met warmte.

Verdere research pogingen zouden moeten focussen op:
simulering van een complex gedrag van de centrale;
standaardisering voor industrieel ontwerp;  
kwantificering van CSP de voordelen van het op afroep beschikbaar zijn in diverse markten;  
het introduceren van hoge temperatuur opwekking;
chemie en chemische engineering voor thermochemische opslag en productie van solar brandstof.

voor het complete rapport lees hier

 

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht