Desertec industrial Initiative gaat een nieuwe fase in

14-10-2014   |   Dii past haar business model aan om concrete diensten aan te bieden voor duurzame energie projecten

Tijdens hun bijeenkomst in Rome op 13 en 14 oktober jl. hebben de aandeelhouders van het Desertec Industrial Initiative (Dii) besloten om Dii voort te zetten in een aangepaste vorm. Na een geslaagde periode van bewustmaking, netwerkvorming en marktanalyse, zal Dii zich in de eerste plaats richten op het leveren van diensten aan haar aandeelhouders. Die diensten zullen bestaan uit het faciliteren en ondersteunen van concrete projecten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Toekomstige kern-aandeelhouders van het nieuwe Dii zijn o.a. ACWA power (Saoedi Arabië), RWE (Duitsland) en SGCC (China)
CEO Paul van Son: "Toen Dii vijf jaar geleden begon, speelde hernieuwbare energie slechts een ondergeschikte rol in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dit is vandaag de dag compleet anders. Ongeveer 70 projecten zijn inmiddels uitgevoerd of zijn in aanbouw. Gedurende de afgelopen vijf jaar heeft Dii geholpen bij het uitvoeren van fundamenteel onderzoek en het ontwikkelen van specifieke strategieën per land. Deze fase is nu voltooid en we zijn ons aan het aanpassen aan nieuwe vereisten."

De ontwikkeling van hernieuwbare energie bronnen gaat verder

Van Marokko tot aan het Arabisch Schiereiland is de uitbreiding van hernieuwbare energie merkbaar in een stroomversnelling gekomen en het wordt langzaamaan een drijvende kracht achter de positieve economische ontwikkeling in de regio. Komende vanaf circa 70 megawatt in 2000, is het projectvolume gestegen tot 3 gigawatt (GW) in 2014. Voor 2020 verwacht Dii 35 GW. Voor de hele regio heeft Dii een volume van 800 GW op geschikte locaties in de buurt van de vraagcentra met toegang tot infrastructuur geïdentificeerd. De regionale vraag naar elektriciteit zal verviervoudigen in de komende decennia tot 2050 door de sterke bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling tot meer dan 2.300 terawattuur.

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht