CSP verslaat fossiele energie op prijs

11-01-2015   |   Abengoa's CSP met PV verslaat fossiele energie op prijs in Chili

Naast de grote hoeveelheid toegewezen solar PV in Chili's meest recente veiling van energieleverantie, heeft de Spaanse ontwikkelaar contracten toegewezen gekregen om elektriciteit te leveren op een 24-uurs basis middels concentrating solar power (CSP) en solar PV projecten met opslag.

Abengoa heeft contracten verkregen om jaarlijks 950 gigawattuur (GWh) aan elektriciteit te leveren aan Chili's Centrale Elektriciteitsnet (SIC) in een afgelopen week gehouden veiling. Om deze energie te leveren heeft het bedrijf aangekondigd dat het twee 110 MW solar power tower CSP centrales, alsook een 100 MW solar PV project zal realiseren.

De twee projecten zullen een door Abengoa ontwikkeld thermisch energieopslagsysteem gebruiken, dat het volgens het bedrijf mogelijk maakt om 24 uur per dag elektriciteit te leveren. In tegenstelling tot de andere energieleveringscontracten voor solar PV, die in de veiling zijn toegekend per blok van 8 uur, heeft Abengoa contracten verkregen voor 24-uurs levering van elektriciteit.

Het bedrijf zal deze elektriciteit klokje rond leveren tegen US$0.115 per kilowattuur (KWh), wat een erg laag bedrag is voor gecombineerde solar en opslag, zeker voor CSP. Aangezien de veiling open was voor zowel conventionele alsmede hernieuwbare energiebronnen, lijkt het dat Abengoa's solar met opslag-oplossing de aanbiedingen van fossiele bronnen op prijs verslaat.

“Abengoa wil een belangrijke speler in de markt voor elektriciteitproductie in Chili zijn, met het leveren van schone en concurrerende energie tegen dezelfde prijs en karakter als traditionele energieleveranciers,” verklaarde Abengoa's CEO Manuel Sánchez Ortega in een persverklaring.

GTM Research Solar Analist Adam James merkt op dat de extreem sterke zonnestraling in Noord-Chili en de lagere kapitaalkosten van Abengoa's yieldco (een soort fonds) waarschijnlijk factoren zijn die bijdragen aan deze zeer lage prijs. Hij merkt ook op dat het bedrijf kan profiteren van de extra verkoop van elektriciteit, wanneer er meer dan de gecontracteerde hoeveelheid geleverd wordt.

De opdrachten zijn gegund in blok 4 van de veiling, waarbij Abengoa is gecontracteerd om elektriciteit te leveren vanaf januari 2019 tot het einde van 2033. In dezelfde veiling verkreeg SunEdison elektriciteit leveringscontracten waarvoor het 350 MW aan solar PV zal bouwen.

Bron:

 « Terug naar nieuwsoverzicht