Shell erkent klimaatprobleem

15-02-2015   |   Topman Ben van Beurden op de International Petroleum Week

Niet alleen erkend van Beurden het klimaatprobleem, ook de Carbon bubble ziet hij als een reëel probleem. Wellicht mag een deel van de bewezen olie-voorraden nooit verbrand worden. Hij pleit dan ook voor een actieve deelname van de olie industrie aan het klimaatdebat, zonder het te ontkennen. Daarnaast geeft hij aan dat Shell meer voor gas gaat, de minst vervuilende van de drie fossiele brandstoffen.

Maar afgezien van deze positieve woorden, vindt hij ook dat de mensen die het fossiele tijdperk als afgeschreven zien naïef. Hij verwijt ze geen oog te hebben voor de drie miljard mensen die nog geen toegang hebben tot moderne vormen van energie. Ook de vraag naar meer energie die met de welvaartsstijging van de arme landen gepaard gaat, is niet gemakkelijk op te vangen door hernieuwbare energie vindt hij. Verder pleit hij voor een reëele prijs voor CO2, daarmee komt CCS (Carbon Capture and Storage) in zicht als een betaalbare optie.
Hij verwacht dat in de aanloop naar de Topconferentie in Parijs over het klimaat de discussie over fossiele energie versus hernieuwbare energie zal toenemen en roept zijn mede-congresgangers op actief aan dit debat deel te nemen.

Zijn opponent Bob Dudley van BP is echter nog steeds bezig met de gevolgen van het Deepwater Horizon ongeval. De topman Rex Tillerson van ExxonMobil heeft de neiging om buiten de schijnwerpers te blijven.

Lees het artikel in The Guardian

Lees het artikel in het Financieel Dagblad

Lees hier de speech zoals hij op de Shell website staat.

Commentaar webeditor: De koers van Shell is nogal hypocriet, een belasting op CO2 zou hen goed uitkomen, dan hebben ze minder last meer van de concurrentie van kolen. Zeker nu ze richting gas gaan, zitten zij aan de goede kant van fossiel. Helaas even niet meegerekend het verlies onderweg van de bron naar de gebruiker van methaan, wat een veel sterker broeikasgas is dan CO2. Ook de morele oproep om de 3 miljard mensen niet de toegang tot moderne energie te ontzeggen, klinkt niet helemaal geloofwaardig. Juist deze groep zou als eerste aangesloten moeten worden op hernieuwbare energie in plaats van dezelfde ontwikkeling door te maken als wij gedaan hebben.

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht