Algerije zet DESERTEC weer op de agenda

16-03-2015   |   Uitkomst 4e Algerijns-Portugese topontmoeting

Op 10 maart j.l. heeft minister-president Abdelmalek Sellal van Algerije er bij de EU op aangedrongen om een aantal energie-projecten zoals de gastransport leidingen TSGP (Trans Sahara Gas Pipeline) en GALSI en het zonne-energie project DESERTEC nieuw leven in te blazen.

Na afloop van de 4e Algerijns-Portugese topontmoeting in Algiers gaf Sellal samen met zijn Portugese evenknie Pedro Passos Coelho een persconferentie, waarbij Sellal meedeelde dat hij aan Portugal en de EU heeft voorgesteld om energie-projecten nieuw leven in te blazen met het oogmerk om tegemoet te komen aan de behoeften van Europa op dit gebied.

Op verzoek van de Europese landen, die de wens te kennen hebben gegeven om hun ‘energietoevoer veilig te stellen en te spreiden teneinde hun afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen’, stelde Algerije aan Europa voor om het gasleiding project GALSI nieuw leven in te blazen. Dat behelst het koppelen van Algerije aan Italië via Sardinë en het werk eraan moet nog beginnen.

Algerije stelt verder voor om een ander strategisch project te herstarten, de Trans-Sahara gasleiding (TSGP), in partnerschap met de Afrikaanse Unie en binnen het NEPAD. Deze moet Nigeria met Europa verbinden via Algerije. Algerije is de op één na grootste leverancier van gas aan Europa (via Spanje en Italië), de grootste is Rusland.

De premier deelde verder mee dat hij met zijn Portugese ambtgenoot gediscussieerd heeft over een mogelijke herstart van het DESERTEC project dat in eerste instantie met Duitsland was gepland. Hij voegde er aan toe dat het mogelijk is ‘om zonne-energie in Algerije te produceren en in Europa te verkopen’.

Andere onderwerpen die aan de orde kwamen waren o.m. de gestage groei van de Algerijnse aardgasreserves en de Algerijnse inspanningen om vrede in de regio te bevorderen.

Bron:  Algerie  Presse Service (Algiers)

http://allafrica.com/stories/201503121525.html« Terug naar nieuwsoverzicht