Solar Reserve combineert CSP en PV

03-05-2015   |   En een CSP configuratie voor 24/7

Het Amerikaanse bedrijf Solar Reserve timmert aan de weg met projecten voor hybride CSP/PV-zonnekrachtcentrales in Chili en Zuid-Afrika. Solar Reserve, dat onder meer ook de zonnetorencentrale Crescent Dunes bij Tonopah, Nevada, heeft gebouwd, heeft vergevorderde plannen voor het bouwen van een centrale in Capiapó in Chili van totaal 260 MW base-load vermogen.

Hij omvat 150 MW aan PV-panelen en twee CSP-torens met velden heliostaten met een totaal vermogen van 260 MW. De centrale gaat een naastgelegen mijn van stroom voorzien. Omdat de mijn 24/7 doordraait en continuïteit in de energievoorziening cruciaal is, wordt het CSP-deel voorzien van warmte-opslag in vloeibaar zouttanks met voldoende capaciteit voor 14 uren levering. De jaarproductie zal 1.700 GWh zijn. De bouwkosten zouden ongeveer 1,57 miljard euro zijn en de centrale moet in bedrijf komen voor 2019.

Een nog recenter plan is dat voor een 100 MW CSP torencentrale bij Kimberley/Postmasburg in Zuid-Afrika, het Redstone Solar Thermal Power Project. Deze centrale krijgt een opslag met vloeibaar zout voor 12 uur levering op vol vermogen. In de directe omgeving “draaien” al twee PV-velden (“Lesedi” en “Jasper”) die respectievelijk 64 MW en 75 MW aan het net leveren.

Een van de voordelen van het combineren van CSP en PV die worden genoemd, is dat de infrastructuur van hoogspanningsleidingen etc. beter benut wordt, met grotere kosten-efficiency.

Meer informatie over deze projecten is te vinden op http://www.solarreserve.com/en/global-projects en http://cleantechnica.com/2015/04/02/csp-pv-hybrid-plants-gain-sway-chile/

Een interessant interview met onder meer Solar Reserve CEO Kevin Smith en daaropvolgende discussie is te vinden op http://social.csptoday.com/markets/csp-expensive-or-viable-investment .

Piet van Lingen, 27 april 2015

 « Terug naar nieuwsoverzicht