Opvallend nieuws in duurzame energie index

21-09-2015   |   Verrassingen in RECAI report nummer 45

Ernst & Young brengt sinds 2003 elk kwartaal een rapport uit over het investeringsklimaat en ontwikkelingskansen per land voor duurzame energie. Het RECAI rapport (Renewable Energy Country Attractiveness Index) waardeert wereldwijd 40 landen op een aantal macro-, energie- en technologische indicatoren. Editie 45, September 2015, van het RECAI rapport kent een aantal opvallende wijzigingen in de ranglijst.

 

Heroverde nummer 1 positie
Het meest opvallend is de gewijzigde nummer 1 positie.
President Obama’s Clean Power Plan (CPP) heeft niet alleen de Amerikaanse energiemarkt opgeschud maar ook de eerste plaats op de ranglijst heroverd op China. De Verenigde Staten voert haar meest vergaande emissiereductie wetgeving ooit in, met het vooruitzicht daarmee de uitrol van duurzame energie in de komende 15 jaar aanzienlijk te vergroten.

Al moet gezegd worden dat de vertraging in economische groei van China, de beperkte buitenlandse investeringen en beperkingen van het energienetwerk mede geholpen hebben om China de eerste plaats aan Amerika te laten verliezen. China's investeringen in duurzame energie overschaduwen immers nog steeds die van de Verenigde Staten.

Nieuwe nummer 3
India domineert het nieuws met aankondigingen van multi-gigawatt projecten en miljardeninvesteringen. Alhoewel velen betwijfelen of India haar ambitieuze duurzame doelstellingen zal halen, zetten die wel aan tot een interessante lange termijn markt. Als gevolg daarvan heeft het de derde plaats veroverd op Duitsland, waar de uitbreiding van capaciteit vertraagt.

Onderaan de top 10
Het Verenigd Koninkrijk valt voor het eerst uit de top 10, onder andere door een aantal beleidsveranderingen die de duurzame markt bedreigen.

De twee meest belovende Latijns Amerikaanse markten verstevigen juist hun plek in de top 10. Ondanks de moeilijke economische toestand stijgt Brazilië naar de 8e plaats, dankzij haar pro-actieve overheid en een toenemende focus op de nog onontgonnen zonne-energiemarkt.

Het succes van duurzame energie in Chili’s technologie-neutrale energieveilingen en voortdurende aanwas van grote projecten bezorgen het land de 9e plaats.

Nederland
Ons eigen land is 2 posities geklommen naar de 10e plaats van de ranglijst.
Wat betreft windenergie op zee staat Nederland zelfs op de 3e plaats, achter het Verenigd Koninkrijk en China. Vermeldenswaardig is het feit dat Nederland als eerste overheid ter wereld door de rechter gedwongen is om zich aan haar duurzame doelstellingen te houden. Toch loopt ons land in het geheel genomen nog achter bij de rest van Europa.

Dalers
De meest opvallende dalers in de lijst zijn toevallig 2 landen met veel zonneschijn. Meer slecht nieuws voor de reeds aangeslagen duurzame energiemarkten van Australië en Spanje laten de landen verder afglijden tot de 13e en 25ste plaats.
De Australische overheid blijft de windenergie sector aanvallen, alhoewel ze milder lijkt te worden voor grootschalige zonne-energie.

Spanje lijkt zich ook meer te richten op bezuinigingsmaatregelen, met plannen om woonhuisgebonden zonne-energie systemen met accu-opslag te gaan belasten, en te voorkomen dat deze worden vergoed voor teruglevering van overtollige energie aan het net.

Frankrijk
Onveranderd op de 7e plaats in de index staat Frankrijk. Dit land heeft recentelijk een grote beleidswijziging doorgevoerd. Eind juli heeft het een wet aangenomen die energietransitie mogelijk maakt. De intentie is om de 75% afhankelijkheid van nucleaire energie te verminderen tot 50% en het aandeel duurzame energie te laten stijgen tot 40% in het jaar 2030. Daartoe zullen subsidieregelingen worden herzien.

Andere ontwikkelingen
Het rapport merkt ook op dat de trend tot het weghalen van investeringen in kolen zich doorzet. Onder andere door Noorse fondsen, die tot de 10 wereldwijd grootste investeerders in de globale kolenindustrie horen.
Last but not least: het rapport bevat een aantal interessante artikelen over CSP, onder andere interviews met de Moroccan Agency for Solar Energy (Masen) en BrightSource Energy Inc. over hoe zij hun projecten tot een succes weten te maken.

ing. Kees van Welsenis, 21 september 2015

Bronnen:« Terug naar nieuwsoverzicht