100 procent hernieuwbare energie voor iedereen

08-11-2015   |   Een baanbrekend rapport van Greenpeace

100% Hernieuwbare energie voor iedereen, dit zegt Het Energy [R] evolution scenario 2015, maar het zegt ook dat er meer banen in de energiesector komen - alleen de zonne-energie branche zal goed zijn voor evenveel banen in de toekomst als de kolen industrie nu doet. De gedetailleerde data vergelijkt verschillende regio's in de wereld.

Binnen 15 jaar, kan het aandeel hernieuwbare energie in elektriciteit verdrievoudigd zijn van 21% nu tot 64% - bijna twee derde van 's-werelds elektriciteitsvoorziening kan komen van hernieuwbare energie. Zelfs met de zich snel ontwikkelende landen als Brazilië, China en India kan de CO2 emissies van de huidige 30 Gton per jaar naar beneden tot 20 Gton per jaar in 2030.

De banen in de PV sector kunnen uitgroeien tot 9,7 miljoen mensen in 2030, meer dan 10 keer zoveel als vandaag. Banen in de wind industrie kunnen groeien naar 7,8 miljoen in dezelfde periode.

Sven Teske van Greenpeace, de hoofdauteur van het rapport zegt: "De zon - en wind industrie zijn tot een volwassen bedrijfstak uitgegroeid, en zijn kosten - competitief met kolen. Het is zeer waarschijnlijk dat ze de rol van de kolenindustrie in termen van banen en geleverde energie in het komend decennium zal overnemen."
"Het is de verantwoordelijkheid van de fossiele industrie om zich voor te bereiden op de veranderende arbeidsmarkt. Overheden moeten de ontmanteling van de fossiele industrie, die snel irrelevant wordt, managen. Iedere dollar die nu nog geïnvesteerd wordt in  fossiele projecten moeten beschouwd als hoog risico kapitaal waarvan de investering kans loopt voortijdig te stranden."

De noodzakelijke investering voor hernieuwbare energie wordt meer dan gedekt door de uitgespaarde brandstofkosten. De gemiddelde extra investeringen in hernieuwbare energie bedragen 1 biljoen dollar (Engels: 1 trillion) per jaar tot 2050. Omdat hernieuwbare energie  geen brandstof nodig hebben, wordt er op die manier over dezelfde periode 1,07 biljoen per jaar bespaard, dus meer dan de benodigde investeringen. Het punt waarop er meer bespaard wordt in vergelijking met de benodigde investeringen ligt tussen 2025 en 2030.

Kumi Naidoo de uitvoerende directeur van Greenpeace internationa zegt: "We moeten niet toestaan dat de lobby van de gevestigde belangen de overgang naar hernieuwbare energie in de weg staat. De meest effectieve en faire manier om een schone en veilige energie toekomst te bewerkstelligen is dus door de noodzakelijk investeringen in hernieuwbare energie te doen voor de korte termijn moet niet de kosten hiervan doorslaggevend zijn."
"Ik zou iedereen die zegt "het kan niet" aanraden dit rapport te lezen en zich te realiseren dat het kan, dat het moet en dat het ten goede komt van iedereen."

De klimaattop in Parijs binnenkort, geeft de wereldleiders de gelegenheid de nodige en kritische stappen te zetten die nodig zijn om de klimaatverandering te bevechten, door de gestage verandering van 's-werelds energievoorziening te versnellen, weg van fossiele brandstoffen naar een 100% hernieuwbare energievoorziening tegen het midden van deze eeuw.

Naidoo voegde toe: "Met het Greenpeace scenario, moet het akkoord in Parijs een visie opleveren die gericht is op het uit-faseren van kolen, olie, gas en kernenergie tegen 2050 om het doel, een 100% hernieuwbare energievoorziening met toegang voor iedereen te bereiken."

Voor het complete rapport klik hier

Voor commentaar verzameld door NU.nl commentaar van Pieter Leroy, Radboud Universiteit, Donald Pols, klimaatexpert en emeritus energiehoogleraar Wim Turkenburg. Klik hier.« Terug naar nieuwsoverzicht