Marokko's eerste CSP-centrale opent het pad naar technologiegedreven kostenverlagingen

10-12-2015   |   Noor I project in Ouarzazate binnenkort operationeel

De opstart van Marokko's Noor 1 CSP-centrale, binnenkort, zal gevolgd worden door kostenverlagingen in naburige centrales dankzij technologische ontwikkelingen zoals parabooltroggen met grotere openingshoeken die de hoge kosten van systemen voor luchtkoeling ruimschoots compenseren, vertelde Driss Berraho, Business Development Manager bij ACWA Power aan CSP Today.

Noor I, Ouarzazate, Marokko

Noor I, Ouarzazate, de 12 meter hoge parabolische spiegels. Foto: Graeme Robertson voor The Guardian.

Een door ACWA Power geleid consortium begon in 2013 met de bouw van het 160 MW Noor I project in Ouarzazate in centraal Marokko. Het project wordt de eerste CSP centrale van Marokko en ligt op schema voor de opstart eind 2015.

Driss Berraho, die deel uitmaakt van het ontwikkelingsteam voor de volgende 200 MW Noor II centrale met parabolische trogspiegels en de 150 MW Noor III centrale met centrale toren, zei dat technologische ontwikkelingen en gunstige veranderingen in regelgeving het mogelijk hebben gemaakt om de stroomtarieven flink te verlagen.

Nieuwe maatregelen

Noor I is een 160 MW CSP-centrale met parabolische trogspiegels en 3 uur warmte-opslag. Het project werd in 2010 opgestart en in September 2013 gegund aan een door ACWA Power aangevoerd consortium op een Build-Operate-Transfer (BOT, bouwen-inregelen-overdragen) basis als onderdeel van een internationale aanbesteding.

Het Marokkaanse energieagentschap MASEN heeft een minderheidsaandeel in de ontwikkelingsmaatschappij, evenals Aries en TSK.

Het spiegelveld is 100% compleet en de opleveringsprocedures zijn goed op weg, aldus Berraho. “Wij verwachten dat het eind 2015 operationeel zal zijn”, zei hij.

Volgens gegevens van het US National Renewable Energy Laboratory was in 2012 het stroomtarief voor de Noor I centrale vastgesteld op ongeveer $190/MWh en voor Noor II komt het tarief uit op ongeveer $140/MWh.

Voor Noor II vergrootte het door ACWA Power geleide consortium de capaciteit van het syteem voor warmte-opslag van drie naar zeven uur en stapte over op luchtkoeling in plaats van waterkoeling, met het oog op het streven van MASEN naar een duurzamere omgang met watervoorraden.

“Desondanks is Noor II in alle opzichten goedkoper dan Noor I,” zei Berraho. Aanmerkelijke kostenverlagingen zijn tot stand gekomen door meer efficiënte technologie, zoals grotere openingshoeken voor de parabolische trog waardoor het collectorveld goedkoper werd. “Dit heeft alles bij elkaar veel meer effect dan de overstap naar luchtkoeling,” zei hij.

ACWA Power is ook een sterke voorstander van luchtkoeling-technologie. “De toekomst van CSP is in droge gebieden met hoge insolatie en water is schaars in dergelijke gebieden dus luchtkoeling ligt voor de hand,” zei Berraho. Noor II en Noor III werden gegund als IPP (Independent Power Producer) projecten die helemaal uit het niets worden opgezet op een BOT basis, net als Noor I, en de bouw van beide begon dit jaar.

Bij Noor III koos de bouwer voor centrale toren technologie met vloeibaar zout en acht uur opslagcapaciteit, eveneens met luchtkoeling. De totale investering in Noor II en III bedraagt ongeveer $2 miljard.

Brede steun

MASEN treedt op als enige lener voor Marokko CSP-projecten; het kanaliseert de fondsen van internationale financieringsinstituties zoals de Wereld Bank, de Europese Investerings Bank en het Clean Technology Fund. Met de steun van de Marokkaanse regering heeft dit gezorgd voor zeer gunstige financieringsvoorwaarden, die op hun beurt nog lagere stroomtarieven mogelijk maken.

MASEN blijft voor 25% eigenaar van Noor II en III en wordt ook de afnemer van de stroom – het koopt de stroom van de centrales en verkoopt het aan het nationale energiebedrijf.

MASEN vergroot ook geleidelijk aan zijn rol op het gebied van de besturing en het onderhoud van de centrales, en heeft ook een minderheidsaandeel in het O&M (Operation & Maintenance) bedrijf van het project.

“Ze dringen ook aan op uitbreiding van R&D (onderzoek en ontwikkeling) en industriële integratie. Zonder MASEN was het hele initiatief nooit van de grond gekomen. Het is een buitengewoon sterke partner geweest,” zei Berraho.

“Alles bijeen genomen is het een zeer opwindend en succesvol avontuur geweest. Het is een enorme prestatie van Marokko, en andere landen in de regio zouden er een voorbeeld aan moeten nemen – de wijze waarop de structuur van het project is opgezet, de aanbesteding, het aantrekkelijk maken voor buitenlandse spelers, en het bereiken van concurrerende stroomtarieven.”

Zonnige vooruitzichten

Volgens Berraho is er significante ruimte voor CSP en PV capaciteit op nieuwe locaties die door MASEN zijn geselecteerd.

“De eerste is de Midelt locatie die iets noordelijker ligt dan Ouarzazate maar nog steeds ten oosten van het Atlas gebergte. Hij heeft bijna het zelfde klimaat met grote hoogte en zon-instraling, en toegang tot water en weginfrastructuur. Volgens mij kan dat een zeer goede locatie worden,” zei hij.

Tata, een tweede locatie verder naar het zuiden heeft hoge zon-instraling en ook gunstige infrastructurele condities voor het opzetten van een CSP en PV complex, zei hij.

De potentiële locaties zijn ook afgelegen gebieden die zouden profiteren van investeringen en het scheppen van werkgelegenheid, zoals dat in Ouarzazate al het geval is geweest.

“We kunnen op korte termijn meer ontwikkelingen in Marokko verwachten. De doelstelling van het land is 2 GW zonne-energie in 2020 en het is beslist van plan dat te realiseren,” zei Berraho.

Auteur: Heba Hashem, CSP Today 2 december 2015

Lees het oorspronkelijke artikel op CSP Today hier. Ook The Guardian plaatste een interessant artikel over Noor I.


« Terug naar nieuwsoverzicht