China stelt als doel 10 GW CSP in 2020

12-01-2016   |   Vijf-jaren plan 2016-2020 streeft naar meer zonne-energie

China is hard op weg met hernieuwbare energie. Tot nu toe was er op het gebied van CSP alleen kleinschalig geëxperimenteerd en zijn er twee mini-centrales operationeel. Maar intussen is er een zevental in aanbouw en nog eens zo’n aantal zit in de planning. Nu wordt in het 13-e vijfjarenplan voor Nationale ontwikkeling, dat vorige maand werd gepubliceerd, een duidelijke doelstelling voorgesteld.

De voorstellen komen van de Nationale energie administratie van China. Het gaat hierbij om drie doelstellingen: voor PV, voor CSP en voor zon-thermisch.

Voor CSP is een doel van 10 GW eind 2020 gesteld en voor zon-thermisch is het doel 800 miljoen vierkante meter aan zonnecollectoren.De cijfers in de voorstellen gaan er vanuit dat bouwkosten voor CSP onder de 3 Euro per watt geïnstalleerd vermogen zou moeten zijn tegen het einde van 2020 en de energie-opwekkosten onder de 14 € ct per kWh.

Belangrijk in de voorstellen is het element dat de installatie van CSP actief bevorderd moet worden. Vooral in die gebieden waar de condities voor zon-instraling gunstig zijn en waar ook de beschikking is over ongebruikte grond en voldoende water. Dit is met name het geval in provincies zoals Cinghai, Gansu, Binnen Mongolië en andere westelijke plaatsen.

Bovendien zullen CSP-demonstratieprojecten actief bevorderd worden. De demonstratie fase loopt van 2016 tot 2017 en zal bestaan uit 1000 MW aan centrales. In deze projecten moet de algemene ontwikkelaanpak “algehele planning, stap voor stap implementatie" gevolgd worden. De sleutel ligt in de westelijke regio met gunstige zonnestraling of direct zonlicht, beschikbare land en watervoorraden en een toegankelijk elektriciteitsnetwerk. Hier is het mogelijk om centrales van 50 MW of meer als demonstratie projecten in te zetten. De centrales kunnen alleen of in combinatie ingezet worden, als basis voor de industrialisatie van de binnenlandse technologie en apparatuur.

Door ervaringen van demonstratieprojecten, zal CSP-ontwikkeling geleidelijk worden gerealiseerd in 2018-2020 met als sleutel de bouw in vier CSP demonstratiebases in grootteorde van 1000 MW - Qinghai, Gansu, Binnen-Mongolië, Xinjiang, rond de belangrijkste technische routes. Door combinatie met andere energievormen, zullen grootschalige demonstratie constructies voor 100 MW capaciteit ontwikkeld worden. Door opeenstapeling van ervaring in het bouwen, uitbouw van de industriële keten en technologische vooruitgang en kostenreductie zal de rol van de CSP-industrie in energie-ontwikkeling worden bevestigd.

Bron: CSP Plaza - Tracking The World CSP Industy -  China will target CSP Capacity of 10 GW in the 13th Five-year Plan (2016-2020)

http://en.cspplaza.com/china-will-target-csp-capacity-of-10gw-in-the-13th-plan-of-five-year-national-development-2016-2020.html« Terug naar nieuwsoverzicht