SolarReserve zoekt nieuwe markt in Australië

31-03-2016   |   Na Cresent Dunes nu 110 MW centrale met 8 uur opslag

De Cresent Dunes 110 MW CSP centrale in de VS met een opslag van 1,1 GWh (10 uur) is pas net volledig in gebruik, of SolarReserve is al op zoek naar nieuw afnemers. Het idee is eenzelfde centrale te bouwen in South Australia met 8 uur opslag. Het zal meedoen in de race voor de inschrijving van een koolstofarme energie-oplossing voor deze Australische deelstaat.

Zonnetorens met energie-opslag hebben de potentie om de energiemarkt volledig om te gooien. Dat is omdat ze geen fossiele brandstof nodig hebben en dus geen (CO2) emissies veroorzaken. Bovendien kunnen ze door hun opslagmogelijkheid, elektriciteit leveren wanneer de netwerkbeheerder of gebruiker daar om vraagt.
In Nevada betekent dat in de praktijk dat ze vooral tussen 12 uur ‘s middags en 12 uur ‘s nachts leveren. Ook in South Australia zal het betekenen: leveren in het hoogst geprijsde deel van de markt wanneer de vraag het grootst is.

Als er staat 8 uur opslag, betekent dit dat de centrale gedurende acht uren per dag op volle capaciteit kan draaien. In de zomer kan het in staat zijn om dat twee keer zo lang te doen. Het kan ook 24/7 basisbelasting draaien, maar op een lagere capaciteit, afhankelijk van de behoeften van het lokale netwerk.

Solar Reserve heeft niet onthuld wat de prijs precies zal zijn. Maar hij zou wel eens kunnen liggen rond de $ US 100 / MWh, veel lager dan de schatting van $ A 200 / MWh (ongeveer $ US 150 / MWh) door Alinta, de eigenaar van een nabijgelegen kolencentrale die op het punt staat te worden gesloten, bij diens verkenning van zon-thermische opties.

Naar artikel in REneweconomy: SolarReserve proposes 110MW solar tower and storage plant for Australia door Giles Parkinson op 23 February 2016

Lees ook in hetzelfde blad van dezelfde schrijver: Solar towers and storage – about to change the energy game?« Terug naar nieuwsoverzicht