Nieuwe golf CSP in Afrika en Midden-Oosten

05-05-2016   |   Waar gas niet zo goedkoop is, is CSP bezig met een comeback

De lage gasprijs in de VS is een uitzondering, in de rest van de wereld is gas juist duur. Dus is in zonovergoten landen Concentrated Solar Power met zijn goedkope energieopslag systeem, competitief. CSP is direct een concurrent van gas gestookte centrales omdat ze ook op afroep elektriciteit kunnen produceren. Het opslag systeem kan dagelijks gedurende 30 jaar energie opslaan en weer afgeven. Als het niet afgegeven wordt kan het gemakkelijk 2 maanden opgeslagen blijven.

De trogspiegelcentrales zijn gemakkelijker te financieren, maar torencentrales kunnen meer kosteneffectief warmteopslag in het systeem integreren.
Marokko is het bekendste voorbeeld met zijn doelstelling om in 2020 2 GW geïnstalleerd te hebben, het dubbele van de VS. Namibië wil zijn elektriciteitsnetwerk voor 20% voeden met CSP. Egypte en Algerije hebben al hybride CSP centrales en bereiden de volgende voor. In Zuid-Afrika wordt binnenkort 500 MW in gebruik genomen.
In deze markten is CSP met opslag een vereiste om dure import van aardgas te voorkomen. Zo biedt Marokko 15% hogere prijs voor elektriciteit na zonsondergang. Namibië vraagt 8 uur opslag en Zuid-Afrika werkt ook met een percentage t.o.v. prijzen overdag. 
Bovendien zijn het snel groeiende economieën, waar de bevolking ook nog voor een groot deel achterloopt met elektrificatie en gebruik of waar ouderwetse kolencentrales in gebruik zijn. Daardoor zijn ze des te meer op zoek naar andere energiebronnen. 
Het door massale elektriciteitsuitval (black outs) geplaagde Zuid-Afrika, moet voor 2030 zijn elektriciteitscapaciteit verdubbelen. Het wil dat voor 42% procent (18 GW) invullen met hernieuwbare energie waarvan het grootste deel van CSP met opslag moet komen en daarmee is de markt voor deze sector de komende jaren zeker gesteld.
In tegenstelling tot de VS kiest Zuid-Afrika niet voor batterijen, bij gebrek aan goedkoop gas,  wachten zij de ontwikkelingen in de batterij sector in de luwte af. De grootste batterij in de VS heeft een opslagcapaciteit van 32 MWh/ dag en is na 3 tot 5 jaar aan vervanging toe. In vergelijking daarmee hebben de eerste vijf CSP projecten in Zuid-Afrika een opslagcapaciteit van 2500 MWh/ dag aan warmte opslag, wat dagelijks hergebruikt kan worden gedurende 30 jaar.

Naar aanleiding van het artikel in Renewable Energy World.com van 29-3-2016 wat ook uitgebreider is. 

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht