EU-SOLARIS in operationele fase

12-11-2016   |   De Europese onderzoeks-infrastructuur voor CSP

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een infrastructuur voor onderzoek op het gebied van Concentrating Solar Power. Het onderzoek richt zich op twee zaken: 

- het goedkoper maken van CSP

- het onderzoek naar Solar Chemistry Technologieën.

In de voorbereidende fase zijn een aantal onderzoekscentra (13) uit 9 landen betrokken bij de opzet. Nu start 1 november de operationele fase.

In deze fase is vooral gekeken naar de wettelijke belemmeringen die uitwisseling van gegevens in de weg zouden kunnen staan en de financiering. 

Het project wordt mede gefinancierd door het 7e Framework Programme van de EU. Het hoofddoel van het project is om wetenschappers en de industrie de infrastructuur te bieden die nodig is om Europa (weer) een leidende positie te geven op het terrein van CSP. Het EU-SOLARIS project beoogt een nieuwe rechtspersoon op te richten voor nieuwe en verbeterde regels en procedures om daarmee een infrastructuur te bieden die de Research en Ontwikkeling coördineert, zowel op het terrein van Concentrating Solar Thermal technologieën, als op het gebied van Solar Chemie.

De bedoeling is dat landen zich aansluiten, vervolgens ook financieel bijdragen en dat  onderzoeksinstellingen in combinatie met bedrijven met onderzoeksvoorstellen kunnen komen die vervolgens uit de gezamenlijke pot betaald worden. De voorwaarde daarbij is dat de resultaten onderling gedeeld worden.

Het EU Solaris project valt onder de paraplu van ESFRI (European Strategic Forum on Research Infrastructures).

 

http://www.eusolaris.eu/ « Terug naar nieuwsoverzicht