Mooie toekomst voor de Afrikaanse zon

13-02-2017   |   Analyse van de stand van de zonne-energiemarkt

Recente aanbestedingen voor de ontwikkeling van fotovoltaïsche (PV) energie projecten in verschillende delen van de wereld suggereren dat de toename van zonne-PV- projecten in Afrika wel eens sneller zou kunnen verlopen dan eerder gedacht. De dalende kosten van zonne-energie is al meer dan tien jaar duidelijk.

Technologische ontwikkelingen hebben het rendement van de zonnecel (het aandeel van zonne-energie dat de zonnecel kan omzetten in elektriciteit) verhoogd, terwijl de productiekosten door schaalvoordelen gedaald zijn. Toch is het tempo van deze transformatie buiten alle verwachting hoog in de loop van het afgelopen jaar.

Veel regeringen hebben offertes aangehouden om op lange termijn contracten voor de ontwikkeling en exploitatie van grote zonne-PV-projecten met het oog op de best mogelijke prijzen veilig te stellen. De tweede fase van het Mohammed bin Rashid al Maktoum Solar Park kreeg een winnende bod van $ 58,5 / MWh aan het einde van 2015, dit wat de laagste prijs ooit bereikt in het Midden-Oosten.

Toch heeft een consortium van Abu Dhabi Masdar, Fotowatio Hernieuwbare Ventures en Gran Solar Group Beide Spanje, en Saoedi-Arabië Abdul Latif Jameel een bod uitgebracht dat 50% lager ligt, van slechts $ 29,9 / MWh, op de derde, 800 MW fase in mei 2016. Het wereld record voor lage prijzen PV werd wederom gebroken in september in naburige Abu Dhabi, toen Marubeni Corporation in Japan en China's JinkoSolar Holding Company het laagste bod van $ 24,0 / MWh voor 350 MW indiende.

De Golfstaten hebben enorme zonne-energie en financiële middelen, maar deze trend wordt elders in de wereld herhaald. Een Chileense PV veiling trok het laagste bod van $ 29,1 / MWh aan in augustus en in Latijns-Amerika als geheel is een markt ontstaan vanuit bijna niets tot een belangrijke bestemming voor zonne-energie investering. De regio was goed voor een schamele 0,2% van de mondiale PV-markt in 2011 maar dit cijfer zal naar verwachting 9,3% bereiken in 2018 (aldus GTM Research Analisten). Bovendien heeft zonne-PV al prijs pariteit met gasgestookte centrales in Italië en andere delen van Zuid-Europa bereikt.

Afrikaanse situatie

De gevolgen van deze trend voor Afrika zijn diepgaand: het continent heeft een aantal van de beste zonne-omstandigheden op de planeet. Naar schatting hebben 585 miljoen Afrikanen geen toegang tot elektriciteit in hun huizen, ze doen een beroep op hout, houtskool en kerosine, met alle milieu- en veiligheidsproblemen.

Solar PV heeft al een grote vlucht genomen in Oost-Afrika, met bedrijven: zoals M-Kopa en Juabar die hebben al honderdduizenden huizen van zonnepanelen voorzien sinds het begin van 2015, terwijl zonne-kiosken uit de grond schieten in de hele regio om klanten in staat te stellen hun mobiele telefoons op te laden. Het meest indrukwekkend van dit geheel is dat deze capaciteit wordt toegevoegd zonder enige financiële prikkels.

Geconcentreerde zonne-energie (CSP) is al begonnen aan zijn opmars op het continent. CSP gebruikt zonne-energie om een vloeistof te verwarmen waarmee vervolgens stoom gemaakt wordt om turbines aan te drijven op dezelfde wijze als steenkool, gas en olie thermische centrales (op fossiele traditionele manier) en geothermische systemen hernieuwbare energie maken. Twee van de vier grootste investeerders in CSP in de wereld zijn in Afrika: Zuid-Afrika en Marokko. De Zuid-Afrikaanse regering is uitgegaan van een gemiddelde prijs van $ 66,4 / MWh in de energie-berekeningen voor 2016, de helft van wat oorspronkelijk verondersteld werd en de prijs zal waarschijnlijk volgend jaar weer worden verlaagd.

Afrika heeft het vermogen en de zonne-omstandigheden om grootschalige commerciële zonne-energie projecten te ontwikkelen. Het is een kwestie van tijd voordat grote PV's ontstaan over het hele continent. Het zou geen verrassing zijn, binnen vijf of tien jaar, als alle discussie over nieuwe traditionele thermische centrales ophouden en als aandacht volledig in de richting van duurzame energie draait - niet om milieuredenen, maar vooral als gevolg van commerciële overwegingen.

- See more at: http://africanbusinessmagazine.com/sectors/energy/analysis-bright-future-african-solar/#sthash.IXdHCU5n.dpuf

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht