Het maken van drinkwater met de zon

23-02-2017   |   Een belangrijke rol voor CSP: bron IEA januari 2017

Geconcentreerde zonne-installaties, zoals deze parabolische trog plant in de Mojave-woestijn, zijn een nieuwe optie voor het leveren van de warmte en elektriciteit die nodig zijn voor het ontzilten van water.

Het krijgen van zoet water wordt steeds moeilijker voor landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika Naarmate de bevolking groeit en de levensstandaard stijgt de komende decennia, zullen de huidige waterbronnen in veel gevallen onhoudbaar worden. 
Om het gebruik van niet-hernieuwbare grondwater te verminderen en nog steeds voldoen aan de groeiende behoefte aan water, is de productie van ontzilt zeewater in de MENA-regio naar verwachting 13 keer hoger in 2040 ten opzichte van 2014. Traditioneel werd bij ontzilting gebruik gemaakt van olie of aardgas, of het was gebaseerd op omgekeerde osmose, die aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit nodig had.

Terwijl de regio 's werelds belangrijkste exporteur van koolwaterstoffen is, is het ook begiftigd met een andere overvloedige bron dankzij de hoeveelheid direct zonlicht en grote, open woestijnen in de buurt van stedelijke centra. Deze combinatie heeft de potentie dat die landen de mogelijkheid krijgen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verschuiven naar koolstofvrije energiebronnen verschuiven zoals geconcentreerde zonne-energie (CSP).
Het basisprincipe van CSP is dat direct zonlicht door spiegels wordt geconcentreerd, de hitte hiervan wordt gebruikt om water te verwarmen, die dan kan worden gebruikt om elektriciteit te produceren. In tegenstelling tot fotovoltaïsche (PV) technologieën, kan CSP warmte-energie op slaan voor een korte periode. Dit maakt CSP-centrales geschikt om elektriciteit te produceren, zelfs wanneer de wolken de zon blokkeren of zelfs na zonsondergang. CSP heeft ook een aanzienlijk potentieel voor het leveren van directe warmte, wat handig is voor industriële doeleinden of ontzilting van water.

Bovendien kunnen zowel elektriciteit als zoet water tegelijkertijd worden geproduceerd door gebruik te maken van centrales die met hogere temperaturen werken, zoals CSP centrales met een centrale ontvanger in de vorm van een toren. In sommige gevallen is het voordeliger om de twee processen te scheiden wanneer de bedrijfstemperatuur relatief laag is. CSP voor elektriciteitsproductie en omgekeerde osmose voor ontzilting.

De IEA-analyse voorspelt ook toekomstige kostenbesparingen voor membraan-gebaseerde ontzilting technologieën, wat betekent dat elektriciteit waarschijnlijk de beste keuze is. Zelfs met kosten daling met 50% in de komende 25 jaar, zal CSP ongeveer 60% duurder zijn dan met traditionele technieken opgewekte elektriciteit.

Het beeld verandert drastisch als fossiele brandstoffen en elektriciteit subsidies volledig worden afgebouwd. In dat geval, zal de kostprijs van ontzilting met CSP kunnen concurreren met aardgas op basis van ontzilting in de late 2020s. In 2040, is het slechts 30% duurder dan elektriciteit op basis van omgekeerde osmose. Als gevolg daarvan kan CSP in 2040 in de wereldwijde ontzilting 10% van de capaciteit bereiken, volgens de World Energy Outlook 2016. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen op deze manier van een schone, duurzame optie voor fris en schoon drinkwater worden voorzien.

Lees het artikel op de IEA site

 « Terug naar nieuwsoverzicht