Record kostendaling Concentrated Solar Power

07-06-2017   |   Dubai Electricity and Water Authority krijgt laagste bod voor vierde fase zonnepark

Brussel, 7 juni 2017 - De Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) kondigde op 4 juni de prijzen aan die door vier consortia werden aangeboden. Het gaat om de vierde fase van 200 MW van het Zonnepark Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Het laagste bod voor het Solar Thermal Electricity (STE) project kwam uit op 9,45 US $ cent / kWh (ca. 8,4 € cts / kWh). Met andere woorden, de STE-kosten werden in slechts 10 jaar (2007-2017) met 3 gedeeld met slechts 1% van het marktaandeel voor wind en minder dan 2% van het marktaandeel PV!
Deelnemende consortia waren [ACWA Power (Saudi Arabia), Shanghai Electric (China), BrightSource (USA)]; [Alfanar (Saoedi-Arabië), Suncan (China)]; [Engie (Frankrijk), SolarReserve (USA), Power China (China), Sepco3 (China)] en [Masdar (UAE), EDF (Frankrijk), Abengoa (Spanje), Harbin Electric (China).
Hoewel DEWA de winnaar binnen een maand zal aankondigen is, na het beoordelen van de laatste technische en economische kenmerken, één van de voornaamste punten dat drie van de beste biedingen van multinationale spelers de 10 $ cts / kWh raken of zelfs daaronder zitten, terwijl de geïnstalleerde capaciteit in STE wereldwijd ongeveer 5 GW is. In vergelijking bijna 500 GW voor wind en 300 GW voor PV. Met andere woorden, de STE-kosten werden in slechts 10 jaar (2007-2017) met 3 gedeeld met slechts 1% van het marktaandeel voor wind en minder dan 2% van het marktaandeel PV!
Dit nieuws komt na een eerder record van SolarReserve met een bod van 6,54 US cts / kWh in Chili in augustus 2016 heeft voor een STE 120-MW-fabriek, waarbij naast de beste zonne-condities ter wereld de stabiele financiële status van het land, samen met de vermogenscontracten van de Amerikaanse dollar, resulteerde in uitstekende financierings- en investeringsvoorwaarden.
Er is geen twijfel dat STE nu serieus in een energietransitie moet worden overwogen.
ESTELA heeft al herhaaldelijk gewezen op het nog ongebruikte, hoge kostenreductiepotentieel voor STE ook in Europa - op voorwaarde dat regeringen ook in Europa passende kaders en geloofwaardige STE-implementatieprogramma's zouden leveren. Dit zou de volledige complementariteit van STE aan de nu volop ingezette technologieën zoals wind en PV aan het licht brengen. STE als de beste optie voor duurzame en betaalbare inzet van duurzame energiebronnen, door het oplossen van de uitdagingen op het gebied van opslag / flexibiliteit.
Dergelijke kosten zijn ook haalbaar in Europa. De aanbiedingen in Dubai en Chili laten zien dat:
•              er een beslissende impact is op de kosten van elk duidelijk implementatieprogramma dat door geloofwaardig beleid wordt gedreven (zoals in Dubai, waar 1000 MW in STE wordt toegevoegd, als ondersteuning voor 4000 MW PV en waar het beleid is ingesteld om in 2030 een zonne-geïnstalleerde capaciteit van 5 GW te bereiken wat in overeenstemming is met Dubai's Schone energiestrategie voor het opwekken van 75% elektriciteit uit schone energie tegen 2050 met een evenwichtige rantsoen tussen variabele en beheersbare bronnen);
•              Zuid-Europa is absoluut concurrerend, ook vanwege de zonne-bron-kwaliteit: de zoninstraling in Zuid-Spanje is beter dan in Dubai (slechts 10% verliezen door atmosferische overdrachtsprestatie tussen heliostaten en toren in vergelijking met zo'n 25% in Dubai);
•              De grootte doet er toe: een 200 MW-eenheid zou leiden tot nog lagere kosten dan bij 2 x 100 MW-energieblokken;
•              De lokale waarde die door STE wordt geleverd, is van hoge toegevoegde waarde in Europa, Marokko of Chili, maar niet alle landen waarderen de lokale inhoud, afhankelijk van industrialisatie en / of zakelijke mogeljkheden, zo is de toegevoegde waarde in de UAE niet zo groot (met toegevoegde waarde wordt hier bedoeld het voordeel dat STE heeft door het op afroep beschikbaar zijn redactie);
•              STE tegen een kostprijs van ongeveer 8 € cts / kWh met maximaal 15 uur opslag is in Zuid-Europa duidelijk competitief en complementair tegen PV en wind, temeer daar STE geen problemen heeft met degeneratie van batterijen en de milieuproblemen die daar bij horen, ook hebben ze geen problemen met kosten van brandstof voor zogenaamde "schone" fossiele generatie technologieën, vooral in landen die de primaire bron moeten importeren, heeft STE een direct voordeel.
"Naast dringend noodzakelijke ambitieuze maatregelen om het technologisch leiderschap van de EU te behouden in STE. Zijn er zakelijke kansen voor veel Europese bedrijven en kunnen er banen voor de Europese burgers gecreëerd worden. De Europese regeringen en de EU-instellingen zouden deze ontwikkeling goed moeten erkennen en STE goed in alle overgangsscenario’s richting de Energie Unie behoren te verwerken" Zei Dr. Luis Crespo, president ESTELA.
notes
Solar Thermische Elektriciteit (STE), ook bekend als concentrating solar power (CSP), is een hernieuwbare energietechnologie die spiegels gebruikt om de energie van de zon te concentreren en om te zetten in hoge temperaturen om stoom te maken voor een turbine die elektriciteit opwekt. STE is een koolstofvrije stroombron die het best geschikt is voor gebieden in de wereld met sterke bestraling: Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, Zuid-Afrika, delen van India, China, Zuid-Amerika en Australië. Het grote voordeel is dat ze 24 uur per dag energie kunnen leveren.

Vrij vertaald naar persbericht van ESTELA de europese brancheorganisatie voor CSP

Lees ook Dewa get’s lowest bid for 4th fase of solar park in GDN online

Lees ook het commentaar in Greentechmedia van 7 juli toen het bod definitief was.« Terug naar nieuwsoverzicht