Weer een record jaar voor hernieuwbare energie

17-06-2017   |   Record van 161 GW werd toegevoegd, voor een veel lagere prijs

7 juni publiceerde REN21 het Renewables 2017 Global Status Report (GSR), het meest uitgebreide jaarlijkse overzicht van de toestand van hernieuwbare energie. Een toename in geïnstalleerd vermogen met 161 gigawatt (GW) een nieuw record, waardoor de totale wereldwijde capaciteit met bijna 9% t.o.v. 2015 steeg tot bijna 2.017 GW. Solar PV was goed voor ongeveer 47% van de toegevoegde capaciteit, gevolgd door windenergie voor 34% en waterkracht voor 15,5%. In 2016 werd er twee keer zoveel hernieuwbare capaciteit geplaatst als fossiele of nucleaire centrales. Hernieuwbare energie is nu in veel gevallen de goedkoopste optie.

Hernieuwbare energie werd de goedkoopste optie. Recente deals in Denemarken, Egypte, India, Mexico, Peru en de Verenigde Arabische Emiraten zagen hernieuwbare elektriciteit geleverd tegen USD 0,05 per kilowattuur of minder. Dit ligt veel lager dan de equivalente kosten voor fossiele brandstoffen en kerncapaciteit in elk van deze landen. Winnaars van twee recente veilingen voor offshore wind in Duitsland hebben zo alleen vertrouwd gemaakt op de groothandelsprijs zonder dat er overheidssteun nodig is. Het blijkt dat duurzame energie de minst kostenoptie kan zijn.

De inherente behoefte aan "baseload" is een mythe. Integratie van grote aandelen van variabele hernieuwbare generatie kan zonder fossiele brandstof en nucleaire "baseload" worden uitgevoerd met voldoende flexibiliteit in het energiesysteem, door middel van rasterverbindingen, sectorkoppeling en technologieën zoals ICT, opslagsystemen elektrische voertuigen en warmtepompen. Deze soort flexibiliteit is niet alleen in balans met variabele generatie, maar optimaliseert ook het systeem en vermindert de generatiekosten in het algemeen. Het zal dus niet tot verrassingen leiden, het aantal landen neemt toe die succesvol zijn in het beheren van pieken die 100% van de elektriciteitsopwekking van hernieuwbare bronnen bereiken of zelfs de 100% overschrijden. In 2016 hebben bijvoorbeeld Denemarken en Duitsland succesvol pieken van hernieuwbare elektriciteit behaald van respectievelijk 140% en 86%

Wereldwijde energie gerelateerde CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen en industrie bleef stabiel voor het derde jaar op rij ondanks een groei van 3% in de wereldeconomie en een grotere vraag naar energie. Dit kan vooral worden toegeschreven aan de daling van kolen, maar ook naar de groei van duurzame energiecapaciteit en verbeteringen in energie-efficiëntie.

Andere positieve trends zijn:

Innovaties en doorbraken in opslagtechnologie zullen in toenemende mate extra flexibiliteit bieden aan het stroomsysteem. In 2016 werd ongeveer 0,8 GW nieuwe geavanceerde energieopslagcapaciteit ingezet, waardoor het totaal op het eind van 2016 geraamd wordt op 6,4 GW.

Markten voor mini-grids en stand-alone systemen ontwikkelen snel en Pay-As-You-Go (PAYG)
Business modellen, ondersteund door mobiele technologie, exploderen. In 2012, investeringen in PAYG zonnebedrijven bedroegen slechts USD 3 miljoen; Tegen 2016 was dat cijfer gestegen tot 223 miljoen USD.

Arthouros Zervos, voorzitter van REN21, zei: "De wereld voegt meer hernieuwbare energiecapaciteit toe dit jaar dan het in nieuwe capaciteit van alle fossiele brandstoffen gecombineerd. Een van de belangrijkste bevindingen van GSR van dit jaar, is dat holistische, systemische benaderingen belangrijk zijn en eerder de regel dan de uitzondering moeten worden. Naarmate het aandeel duurzame energiebronnen groeit, zullen we investeringen in infrastructuur nodig hebben evenals een uitgebreide reeks tools: geïntegreerde en onderling verbonden transmissie en distributie netweken, maatregelen om de vraag en aanbod te balanceren, sectorkoppeling (bijvoorbeeld de integratie van stroom- en vervoernetwerken); en de inzet van een breed scala aan technologieën".

 

Maar de energieovergang gaat niet snel genoeg om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken.


Investeringen zijn lager. Hoewel wereldwijde investeringen in nieuwe hernieuwbare energie en brandstofcapaciteit ongeveer tweemaal die in fossiele brandstoffen waren, waren investeringen in nieuwe hernieuwbare energie installaties lager 23% ten opzichte van 2015. In onder ontwikkelende landen en opkomende landen, daalden de investeringen in hernieuwbare energie met 30% tot 116,6 miljard USD, terwijl die van ontwikkelde landen 14% daalde naar 125 USD miljard. Investeringen blijven sterk gericht op wind- en zonne-PV, maar alle hernieuwbare energie technologieën moeten worden ingezet om de opwarming van de aarde goed onder de 2oC te houden.

Vervoer, en de verwarming en koelsector blijven achter bij de energiesector.

Subsidies op fossiele brandstoffen blijven de voortgang belemmeren. 


Tot zover een poging tot een samenvatting van het persbericht

Voor het volledige persbericht lees hier. Voor de presentatie op 7 juni lees hier voor meer info lees hier

Voor wat betreft Concentrated Solar Power (CSP) in 2016 was toename van het geïnstalleerd vermogen gering, de vooruitzichten voor 2017 zijn gunstiger (verwachting een toename van 18%). ( Noot redactie: Vrijwel allen nieuwe installaties zijn voorzien van opslag wat op dit moment een duidelijk voordeel is omdat batterij opslag nog relatief duur is en om de acht jaar vervangen moet worden, terwijl opslag in zout eindeloos herhaald kan worden.)

Lees ook het verslag in het FD

Of in het solar-industry-magazine

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht