Recordprijs Concentrated Solar Power $ 6 ct/kWh

25-09-2017   |   SoralReserve wint Australisch contract voor CSP

Het regent records dit jaar, begin van dit jaar 9,45 $ ct/kWh, later 7 $ ct/kWh (beide in Dubai) nu 6 $ ct/kWh in Australië voor zonne-energie op afroep. Het wordt een 150 MW centrale met 8 uur opslag. (1100 MWh) Een dergelijke centrale is meer dan welkom nu elektriciteit van PV een steeds grotere schommeling in het netwerk veroorzaakt. 

De gegarandeerde (maximum) prijs voor elektriciteit heeft een looptijd van 20 jaar. De investering bedraagt ruim 500 miljoen dollar, en wordt mede mogelijk gemaakt door een lening met lage rente van de Australische overheid van een kleine 100 miljoen dollar.
Solar Reserve hoopt de komende periode nog eens 4 tot 6 centrales te kunnen bouwen. Dit past in het beleid van Queensland wat als doelstelling heeft in 2030 50% hernieuwbare energie te hebben. De directe zoninstraling in Queensland is uitstekend.
Vrij vertaald en samengevat naar: Lees het persbericht van SolarReserve
Lees het artikel in NewEnergyUpdate

Het record is te danken aan de research die verricht is naar de ontvanger (toren) en de heliostaten.
De grootste bijdrage kwam van de heliostaten, de kapitaalkosten konden omlaag door een beter ontwerp en bovendien ging de efficiency ook nog een beetje omhoog door het gebruik van dunner glas en nauwkeuriger mikken op de toren.
Er zijn twee manieren om de kosten bij dit soort technieken naar beneden te krijgen. De eerste is door de massaproductie en die te optimaliseren. De tweede is door research. Omdat schaal van CSP centrales nogal groot is, is het voordeel van massaproductie ook nog gering. In 2008 werd de eerste CSP centrale sinds jaren gebouwd (door Abengoa in Andasol Spanje) de prijs was toen 31 ct/kWh. Nu in 2017 slechts 5 GW aan geïnstalleerd vermogen verder is de prijs gedaald naar 6 ct/kWh. Op afroep dag en nacht beschikbaar!
Als schaalvoordelen nu nog niet de grootste bijdrage leveren dan moet research het verschil gemaakt hebben. Zowel bij de toren als de heliostaten, de spiegels die de zon op de ontvanger moeten kaatsen. Bij de heliostaten zat dat in lichtere staalconstructies, dunner en dus lichter glas, kleinere en efficiëntere aandrijfsystemen, verbeterde fundering.
Vrij vertaald en samengevat naar: Lees het artikel in Helioscoop.com

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht