Zal gesmolten zout de batterijen overtreffen?

24-10-2017   |   Electricity Storage and renewables: costs and markets to 2030

Warmte opslag heeft nog niet de aandacht gekregen zoals de opslag van energie in batterijen, waarvan de verwachting is dat de prijs snel zal dalen bij toenemend gebruik. Bij warmte opslag, en die in gesmolten zout in het bijzonder, is de opslagcapaciteit nu al veel groter dan die van batterijen die in bedrijf zijn. Zoals een nieuw rapport van IRENA laat zien. Een recente opleving van CSP en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen beloven een toename van deze voorsprong.

De gesmolten zouttechnologie vertegenwoordigt driekwart van de warmteopslag die wordt gebruikt voor elektriciteitstoepassingen wereldwijd, aldus de studie. Deze applicaties ondersteunen typisch CSP-projecten, waardoor ze elektriciteit produceren buiten de piek zonneschijnuren. Grid-gebonden gesmolten zoutopslagvolumes verslaan die voor batterijen tegen het midden van 2017, volgens de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie die in het rapport worden genoemd. Hoewel de data alleen voor stroomopwekking zijn, laat het zien dat gesmolten zout  2,5 gigawatt voor zijn rekening neemt versus 1,9 gigawatt is voor alle andere vormen van elektrochemische opslag. In energie termen wordt het verschil echter veel groter, aangezien het grootste deel van de grootschalige batterijtoepassingen tot op heden in de seconden tot minuten bereik liggen, terwijl gesmolten zout zelden voor minder dan 30 minuten wordt gebruikt van de opslag.
In energie termen zijn de betrokken opslagvolumes enorm. Crescent Dunes, die klein begint te lijken in vergelijking met enkele van de opkomende projecten, heeft theoretisch 1,1 gigawatt-uur opslagcapaciteit. Vergelijk dat eens met Tesla's 129 megawatt-uur batterij project in Zuid-Australië, die het grootste lithium-ion systeem zal zijn als het klaar is.
Hoewel de lithium-ion batterijen, naar verwachting aanzienlijke kostenverlagingen door schaalvoordelen zullen bereiken (in 2030 tot 66%) en daardoor de capaciteit wel 17 keer vergroot kan worden, is de opslag van gesmolten zout goedkoper en zal dat voorlopig ook wel blijven, met een daarbij toenemende capaciteit. Naar verwachting in 2030 tot 23% van alle elektriciteitsopslagmogelijkheden inclusief Pumped Hyodro, wat nu nog 96% voor zijn rekening neemt.
Vrij naar: Search Green Tech media Will Molten Salt Outdo Batteries for Grid-Tied Storage?
Voor het oorspronkelijke rapport klik hier.

 « Terug naar nieuwsoverzicht