CSP maakt eind aan stroomuitval in Marokko

08-01-2018   |   Marokko's eerste operationele CSP overtreft doelstellingen

Marokko's eerste operationele CSP-centrale heeft aangetoond dat het concentreren van zonne-energie het probleem van stroomuitval tijdens de avondpiekuren kan oplossen. Een hoge vertegenwoordiger van het Marokkaanse agentschap voor duurzame energie (MASEN) vertelde dit op de recente CSP conferentie in Sevilla.

De 160 MW parabolische trogcentrale Noor 1 heeft zijn doelstellingen in het eerste jaar overtroffen en stabiliteit gebracht op het net, volgens Abdelkader Himdi, directeur operatie en onderhoud bij MASEN. De regio rond Noor 1 heeft een "drastische verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening gezien, er zijn geen black-outs meer sinds Noor 1 in bedrijf kwam", zei hij.

Noor 2 en Noor 3, de tweede en derde fase van dit complex, zullen een capaciteit van 200 MW en respectievelijk 150 MW krijgen. Noor 1 heeft drie uur thermische energieopslag. Noor 2, eveneens gebaseerd op parabolische trogtechnologie, krijgt zes uur opslag en Noor 3, met zijn 250 meter hoge energietoren, krijgt zeven en een half uur opslag. Noor 1 levert elektriciteit aan 115.000 woningen en Noor 2 en 3 zullen naar verwachting aan nog eens 280.000 woningen energie leveren.

Marokko, met een bevolking van 35 miljoen mensen, heeft volgens Himdi 'zeer ambitieuze' doelstellingen voor hernieuwbare energie opgesteld. Het doel is om 42% van de geïnstalleerde energiecapaciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen in 2020 en om dit op te voeren tot 52% tegen 2030. MASEN werd in 2013 opgericht om voor 2000 MW aan zonnekrachtcentrales te ontwikkelen en te beheren.

De overheid heeft geen voorkeur voor welke technologieën de totale mix van hernieuwbare energie vormen, maar richt zich alleen op oplossingen voor het probleem dat Marokko veel te afhankelijk is van de invoer van fossiele brandstoffen, zei Himdi.

De opslag juist dimensioneren

Sergio Relloso, Performance Guarantee Manager bij SENER, EPC-partner voor alle drie de fasen van het Ouarzazate-project, zei dat een van de belangrijkste lessen uit Noor 1 is dat de zonnecentrales minstens zes opslaguren moeten krijgen. De aanbesteding voor Noor 1 vereiste dat de joint venture-partners - SENER, samen met Saudi Arabia's ACWA en andere Spaanse firma's TSK en Acciona - slechts drie uur opslag implementeren. Bij Noor 2 en Noor 3 mochten de ontwerpers zelf beslissen hoeveel opslag ze wilden.

Typische piekbelastingsuren zijn van 19.00 uur tot middernacht in de zomer en van 5-10 uur 's avonds in de winter, zei hij. "Er zijn geen problemen in de zomer, omdat we dan veel energie hebben. Maar in de winter is het de turbinecomponent die zich aanpast aan de variaties in de opbrengst van het zonneveld."

Relloso zei dat SENER's projecten in Spanje onder een maximale belasting produceren en dat de opslag de variatie van het zonneveld absorbeert. In Marokko, zei hij, moesten ze hun strategie aanpassen om de productie tijdens piekuren te maximaliseren.

Bij Noor, "laden we de opslag bij vollast zoveel als mogelijk op maximale laadsnelheid en de rest van de energie die de opslag niet kan opnemen gaat naar de turbine; de turbine absorbeert de variaties van het zonneveld. De energie die de toren levert absorbeert de variaties ... Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de centrale zich kan aanpassen om energie te leveren tijdens piekuren", zei Relloso.

Energieonafhankelijk worden

De Climate Investment Funds verstrekten $ 435 miljoen aan concessionele financiering voor Ouarzazate. Dit werd vervolgens gebruikt om meer dan $ 3 miljard te verkrijgen van andere financieringsinstellingen, waaronder de Wereldbankgroep en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB). Afgelopen maand heeft de AfDB $ 265 miljoen extra toegezegd voor de ontwikkeling van de Noor-projecten.

Stratos Tavoulareas, Senior Energy Advisor International Finance Corporation, die op de conferentie in Sevilla in algemene termen sprak over concessionele financiering, zei dat ontwikkelingslanden dergelijke financiering zouden moeten accepteren voor de eerste drie tot vier projecten. Later, als eenmaal is vastgesteld dat CSP- of andere duurzame-energietechnologieën op zichzelf kunnen staan, zou een land dergelijke financiering niet langer moeten aanvragen, zei hij.

Elektriciteit die wordt opgewekt door Noor 1 kost $ 240 / MWh, of $ 180 / MWh wanneer rekening wordt gehouden met concessionele financiering, heeft Paddy Padmanathan van ACWA Power eerder verklaard. Noor 2 produceert tegen aanzienlijk lagere kosten dan Noor 1: $ 190 / MWh alvorens rekening te houden met concessionele financiering.

In Sevilla gaf Himdi toe dat de prijs nog steeds hoog was, en zei dat de uitdaging is om de kosten niet eenmalig, maar op een meer consistente manier te verlagen om de kosten in overeenstemming te brengen met het wereldwijde gemiddelde of beter.

Himdi en Relloso beschreven ook de voordelen van deze projecten voor de lokale bevolking. Ouarzazate is een afgelegen en arm gebied, zelfs volgens Marokkaanse normen, waar het BBP per hoofd van de bevolking in het hele land minder is dan $ 3000 per persoon.

Op Noor 1 zijn 70-80 mensen werkzaam in de bedrijfsvoering en het onderhoud en daarnaast 50 in andere directe banen, zoals beveiliging, schoonmaak en tijdelijk onderhoud. Ter voorbereiding op Noor 2 en Noor 3 hebben SENER en de autoriteiten een overeenkomst om de lokale bevolking op te leiden. Bij Noor 1 is 30% van de mensen die in de fabriek werken lokaal; bij Noor 2 en Noor 3 is deze doelstelling 35%.

"Dit is een lastig onderwerp. We kunnen niet zomaar opleggen en zeggen dat je een minimum nodig hebt", zei Himdi. "Wat we geprobeerd hebben te doen, is lokale bedrijven voor te bereiden om de kansen te grijpen die deze projecten creëren. Er is wat werk aan de winkel met lokale bedrijven alsook met het aanmoedigen van de EPC-ontwikkelaars om deze bedrijven te helpen om deel te nemen aan het project en een maximale impact te hebben."

Origineel artikel (engels): New Energy Update, 8 januari 2018« Terug naar nieuwsoverzicht