Ontvanger CentRec® overtreft 900 graden Celsius

01-07-2018   |   Kosten van elektriciteit en proceswarmte van CSP centrales aanzienlijk verlaagd

Keramische deeltjes: absorptie en opslag van hoge temperatuurswarmte tegen lage kosten

De technologie van de nieuwe CentRec-ontvanger maakt gebruik van kleine keramische bollen (bauxietdeeltjes) om warmte te absorberen, over te brengen en op te slaan in één medium. Dergelijke deeltjes maken temperaturen van meer dan 1000 graden Celsius mogelijk. De deeltjes zijn verkrijgbaar tegen prijzen die een kosteneffectieve thermische opslag mogelijk maken en daardoor een vraaggerichte zonne-energievoorziening mogelijk maken.

Nieuwe technologie zal de kosten van elektriciteit en proceswarmte van zonnekrachtcentrales verlagen

Twee hoofdtoepassingen zijn bedoeld voor de nieuwe zonne hoge-temperatuur technologie. Voor de opwekking van elektriciteit biedt het verhoogde temperatuurniveau de mogelijkheid om ultramoderne stoomturbines, die stoomtemperaturen tot 620 graden Celsius gebruiken, uitsluitend met zonne-energie te voeden. Dankzij de geïntegreerde thermische opslag kan elektriciteit worden geleverd op basis van de vraag van het elektriciteitsnet. State-of-the-art commerciële zonnetoren installaties gebruiken gesmolten nitraatzout als warmteoverdrachts- en opslagmedium, waardoor de bereikbare stoomtemperatuur wordt beperkt tot 540 graden Celsius. Een stoomtemperatuurniveau boven deze beperking, zoals voorzien door het nieuwe deeltjessysteem, verhoogt de algehele efficiëntie van de centrale en vermindert dus de kosten van zonne-energie.

Het tweede toepassingsgebied is proceswarmte op zonne-energie. Proceswarmtetoepassingen bij hoge temperaturen vertegenwoordigen een enorme energievraag met aanzienlijke CO2-emissies. Als voorbeeld gaven preliminaire kostenramingen voor het gebruik van de zonnedeeltje-technologie voor het voorverwarmen van gietmassa's aantrekkelijke terugverdientijden.

Voor het volledige artikel lees HeliosCSP: DLR's new solar receiver CentRec® exceeds 900 degrees Celsius target in the Jülich Concentrated Solar Power Tower

 

 

 

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht