China maakte PV- Zonnepanelen goedkoop

06-02-2019   |   Is Concntrated Solar Power de volgende?

China verdubbelt de totale wereldwijde capaciteit van geconcentreerde zonne-energie (CSP) van vandaag, de potentiele impact van deze ambitie, en nieuwe record lage kosten kunnen een gigantische impact hebben op de toekomst van CSP. 
In het huidige vijfjarenplan van China wordt CSP genoemd als een van de 12 "mega-projecten van wetenschappelijk onderzoek" en als een van de "sleutel energietechnologieën." 

Momenteel is de eerste fase van het 5.3 gigawatt (GW) -plan aan de gang, ontworpen om de meest capabele van een zeer groot aantal Chinese concurrenten uit te schakelen. In eerste instantie worden, om praktische ervaring te ontwikkelen, 1,3 GW met meerdere initiële projecten gebouwd op ware grootte, 50 MW en 100 MW. Volgend op dit demonstratieprogramma dat momenteel aan de gang is, is het plan om tegen 2022 nog eens 4 GW CSP te bouwen.
"De kosten van Chinese CSP-centrales in aanbouw zijn 40% lager dan die van elders gebouwde fabrieken. We concluderen dat het Chinese ondersteuningsprogramma is geslaagd in zijn centrale doelstellingen van haasje-over en een binnenlandse industrie heeft opgebouwd die in staat is om centrales en de meeste componenten tegen lagere kosten te bouwen dan buitenlandse concurrenten, " China's lage prijzen zijn een positieve ontwikkeling voor CSP, zei hoofdauteur Johan Lilliestam, van het paper The Dragon Awakens: Will China Sover or Conquer Concntraing Solar Power

Maar de lage biedingen van China brengen hoge risico's met zich mee

Hoewel westerse bedrijven in de pilot konden concurreren, won geen enkele bieding behalve Abengoa, voor 50 MW trog. Zelfs als startups waren Chinese bedrijven de meest agressieve bieders.

"Het kan economisch verantwoord zijn om te onderbieden voor een project in China om het op te zetten en te laten zien, om aan te tonen dat het bedrijf het kan doen, wat een voorwaarde kan zijn voor nieuwe bedrijven om nieuwe projecten te krijgen, zowel in China als daarbuiten China, "legde Lilliestam uit.
DLR-directeur van Solar Thermal Research en SolarPACES-voorzitter Robert Pitz-Paal benadrukte ook hoeveel stappen er nog gezet moeten worden en wat de gevolgen van een vroegrijp bedrijf in de overzeese gebieden zou kunnen zijn van onervaren Chinese bedrijven. "Als ze falen, kan dit de nagel aan de doodskist voor de technologie worden, aangezien het vertrouwen van klanten in CSP en het potentieel voor kostenverlaging sterk kunnen worden beschadigd door Chinese leveranciers," zei hij.

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht