'Nederland loopt achter in duurzame energie'

28-03-2009   |   Trouw 27 Maart 2009

'Nederland loopt achter in duurzame energie'

 De doelstelling van de Europese Unie is dat in 2020 twintig procent van de benodigde energie van duurzame bronnen zoals windmolens of zonnepanelen komt. Het aandeel duurzame energie is nu binnen Europa gemiddeld zeven procent. In Nederland is dit aandeel volgens PwC slechts drie procent, waarmee Nederland bij de vijf slechtst presterende landen hoort.

Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan landen als Zweden. Dat heeft zichzelf opgelegd om voor 48 procent over te schakelen op duurzame energie en twee derde van het doel is al bereikt. Letland wil 42 procent halen en zit nu op 37 procent.

In het pakket crisismaatregelen dat het kabinet deze week presenteerde wordt wel geld uitgetrokken om de economie duurzamer te maken. Volgens de onderzoekers doet het kabinet echter niet genoeg. Nederland zou met de huidige plannen om energie uit wind op zee te halen 'mijlenver' verwijderd blijven van het aantal molens dat nodig is om de Europese doelstelling te halen.

Voorzitter Aad Groenenboom van de Europese duurzame energiegroep binnen PwC stelt dat het voor bedrijven en burgers simpeler moet worden om een vergunning te krijgen voor bijvoorbeeld een windmolen. Ook de wirwar aan subsidieregelingen zou eenvoudiger moeten.

De recessie moet volgens de onderzoekers worden aangegrepen om in duurzame energie te investeren. Door niet meer afhankelijk te zijn van brandstoffen die opraken zou veel geld worden bespaard. Tot nu toe leidt de crisis er in Nederland en de rest van Europa echter vooral toe dat minder in duurzame energie wordt gestoken, stellen de onderzoekers.

De overheid moet volgens Groenenboom meer doen om duurzame energie te stimuleren. Belastingen hebben volgens hem veel minder effect dan subsidies. Ook moet er meer Europese samenwerking komen.

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2065399.ece/_Nederland_loopt_achter_in_duurzame_energie_.html

 

Zie ook het interview met mw. Van der Hoeven (minister van Economische zaken) http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/03_maart/27/binnenland/Nederland_presteert_slecht_op_gebied_van_duurzame_energie.xml

http://www.pwc.com/extweb/home.nsf/docid/5A0574A9E7FF497580256EE80027EFB9

Download Rapport: Crisis or not - Renewable energy is hot 

Onderstaand artikel geeft aan dat CSP booming business, want goedkoop is, en dat Spanje daarin vóórloopt, en daarmee een sector in zijn nationale economie uitbouwt, in tegenstelling tot vele andere sectoren in Spanje, die momenteel inzakken .
Onze conclusie: Dat zou voor Nederland een voorbeeld tot navolging kunnen zijn, ook al is CSP in Nederland niet rendabel te krijgen. Maar de Nederlandse industrie zou wel een handje door de Nederlandse overheid juist nu gefaciliteerd mogen worden om zijn kans te grijpen in een zich snel uitbreidende CSP- markt.Een groeimarkt biedt meer mogelijkheden, met minder last van concurrentie, dan een constante markt.

Zie artikel« Terug naar nieuwsoverzicht