Grootste CSP-centrale met warmteopslag

26-04-2009   |   ClimateProgress 23-04 - The indispensable blog - Tom Friedman, NY Times

Grootste CSP-centrale met warmteopslag

 

Dat is de belangrijkste reden waarom geconcentreerde thermische zonne-energie (CSP) een kern klimaat oplossing is.

CSP ( Concentrating Solar Power) heeft het hoogste potentieel van koolstofvrije  elektriciteit omdat het heel eenvoudig kan worden geïntegreerd met thermische opslag technologie, die heden ten dage beschikbaar is. Dit blijkt uit de mededeling dat Albasia Solar (een Spaanse maatschappij) een 200 MW elektriciteitscentrale zal bouwen in Arizona.

Functionarissen van Albiasa zeiden dat het de planning is om gesmolten zout te gebruiken voor het opslaan van warmte uit de centrale, zodat elektriciteit ook kan worden opgewekt na zonsondergang.
Dat is ook het plan voor het door Abengoa Solar Inc (een andere Spaanse firma) nieuw te bouwen Solana Generating Station, een 280-megawatt zon-thermische installatie, gepland voor Gila Bend ook in Arizona.

CSP-installaties geïnstalleerd in 2015 produceren volgens de prognoses (rapport van NREL) tegen enn prijs -LCOE (levelized cost of energy) - van $ 115/MWh, vergeleken met $ 168/MWh van de eenvoudige verbrandings turbine Op een aardgas prijs van ongeveer $ 8 per MMBtu

En dat is zonder een kooldioxideprijs.
Kijk uit kernreactoren en vuile kolen, de toekomst is hier!

Lees het complete originele artikel (engels)« Terug naar nieuwsoverzicht