Stralende toekomst voor concentrated solar

12-05-2009   |   Spanje leidt, maar de VS lopen snel in

Stralende toekomst voor concentrated solar

 Uit het rapport blijkt dat Spanje de markt domineert met 1037 MW in aanbouw, die volgens plan in z'n geheel online komt tegen het einde van 2010.

De 22 projecten zijn het gevolg van Spaanse wetgeving die meer dan 500 MW aan CSP verlangt rond 2010, maar het rapport waarschuwt dat wolken aan de horizon verschijnen voor de bedrijfstak,  gezien stappen van de regering om zijn genereuze feed-in schema opnieuw te bezien.

Daarentegen is het vooruitzicht voor de Amerikaanse CSP-markt over de gehele breedte zonnig aldus EER, met 75 MW aan projecten in aanbouw en 8,5 GW in de pijplijn en volgens plan klaar in 2014.

Reese Tisdale, research director bij EER, verklaarde dat de Amerikaanse markt – de op één na grootste ter wereld – ook iets van een technologische leiderschapspositie vorm geeft. “De Amerikaanse markt heeft een grotere technologie-mix omdat de zeer op concurrentie gerichte markt innovatieve technologische ontwikkeling aanmoedigt, zoals de centrale receiver, de schotel motor en lineaire fresnelspiegels.”

Het rapport noteert dat terwijl meer dan 96 procent van alle CSP-projecten in Spanje steunen op traditionele parabolische trog technologie die trogspiegels gebruikt om zonne-energie te bundelen, deze technologie slechts voor 40 procent bijdraagt aan Amerikaanse projecten.

EER verklaart dat de royale Spaanse stimulering bedrijven in staat heeft gesteld om zich te richten op minder riskante technologieën, terwijl Amerikaanse ondernemers in plaats daarvan zich meer hebben geconcentreerd op nieuwere CSP-systemen als zonnetorens die een hoger rendement bieden.

lees ook (eng)« Terug naar nieuwsoverzicht