Zonne-energie uit woestijn in Afrika

17-06-2009   |   Duitsland Grootste groene project ooit

Zonne-energie uit woestijn in Afrika

Ieder land zoekt zo zijn eigen oplossing voor het energieprobleem. De Fransen kiezen voor kernenergie en wij Nederlanders mikken een beetje op wind. De Duitsers pakken het nu echt groots aan en willen 400 miljard euro investeren in zonne-energie uit de Afrikaanse woestijn.

Het is het grootste ecostroomproject ooit, juichen de Duitse media. ‘Dit is een spectaculair project’, aldus Der Spiegel. Verwarming, huishoudelijke apparaten en verlichting: als het aan het nog op te richten consortium Desertec ligt, worden deze in de toekomst deels van energie voorzien met stroom die komt van zonnekrachtcentrales in de Afrikaanse woestijn.

Twintig van de grootste Duitse bedrijven, waaronder Siemens, Deutsche Bank en energiereus RWE, richten begin juli Desertec op, een consortium dat vanuit de Afrikaanse woestijn de zon moet gaan ontginnen.

Aan het hoofd van het initiatief staat de grootste herverzekeraar ter wereld, Münchener Rück, waarvan topman Torsten Jeworrek de plannen gisteren in de Süddeutsche Zeitungonthulde. De bouw van reusachtige zonne-energiecentrales in de Afrikaanse woestijnen gaat volgens de verzekeringstopman 400 miljard euro kosten en over tien jaar de eerste stroom leveren. ‘Desertec kan met dit geplande investeringsvolume 15 procent van de Europese stroomverzorging afdekken’, aldus Jeworrek.

In Noord-Afrika is volgens de verzekeringstopman tot nu toe enthousiast gereageerd. Op termijn zouden ook Europese en Noord-Afrikaanse partners in dit project kunnen deelnemen. Vooral in Spanje en Italië werd volgens Jeworrek zeer optimistisch gereageerd. Wel was hij in de Süddeutsche Zeitung sceptisch over een deelname van Frankrijk. ‘Daar zetten ze nog steeds sterk in op atoomenergie.’

Jeworrek zegt dat het toekomstige consortium de zonnekrachtcentrales op meerdere plekken in Noord-Afrika wil neerzetten. Het belangrijkste criterium noemde hij daarbij dat ze in ‘politiek stabiele landen staan’.

In de Californische Mojave-woestijn en in het moordend hete Zuid-Spanje staan al enige tijd soortgelijke installaties. Enorme spiegels vangen hier het zonlicht op, centrales bundelen dit zonlicht en verhitten er een speciale olie mee, die de warmte weer omzet in waterdamp waarmee turbines worden aangedreven. Het principe werkt dus heel anders dan de veel duurdere zonnepanelen die echter wel minder zonneschijn nodig hebben om hun werk te doen.

Volgens Jeworrek is de grote ommekeer op energiegebied allang geen verre toekomstdroom meer. ‘Technisch is dit project te verwezenlijken’, zei hij. ‘Aan het begin zal er mogelijk gesubsidieerd moeten worden, maar ik verwacht dat Desertec in 10 à 15 jaar concurrerend is.’

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/740/472266/text/

http://www.munichre.com/en/press/press_releases/2009/2009_06_16_press_release.aspx

Lees ook het rapport wat de Münchener Rück hierover publiceerde (eng)

Lees ook Mondiaal Nieuws

Lees ook The Gaurdian 

Lees ook th New York Times« Terug naar nieuwsoverzicht