Arabische lente helpt woestijnstroom

03-11-2011   |   Desertec congres toont initiatief Arabische wereld

Op het congres in Cairo wat vandaag 3 november afsloot, was een van de opvallende zaken het grote aantal sprekers uit de Arabische politiek en hoge functionarissen van het bedrijfsleven. Daarnaast ook veel sprekers uit het bankwezen (w.o. de Wereldbank) en de wetenschap.

Terwijl de democratisering zich voltrok werd men zich ook steeds meer bewust van de mogelijkheden die de enorme voorraad te oogsten zonne-energie die de landen te bieden hebben, aldus van Son. Alleen een aantal spiegels zijn al in staat deze zonne-energie te oogsten en daarmee in 15% van de Europese behoefte aan groene elektriciteit te voorzien.

Volgens van Son zijn er tijdens de Arabische lente talloze creatieve ideeën ontstaan en die passen uitstekend bij de ideeën van het Desertec concept. Het bouwen van spiegelcentrales die het zonlicht concentreren en met de warmte stoom produceren om vervolgens turbines aan te drijven die elektriciteit produceren, is niet alleen praktisch, maar schept ook enorme werkgelegenheid, waar deze landen om zitten te springen. Tegelijkertijd zal de economie hierdoor een enorme impuls krijgen. Me name de jongeren in die landen zullen hiervan kunnen profiteren. Desertec is een project wat men begrijpt en omhelst. "Ik geloof sterk in dergelijke grote infrastructurele projecten", aldus van Son, "het kan stabiliteit brengen, omdat het gaat om het ontwikkelen van nieuwe industrieën, werkgelegenheid, kennisoverdracht en vakbekwaamheid."

 

Lees ook het persbericht van 2-11 van het dii
Of  volg de twitters rondom het congres en het desertec industrial initiative 

 



« Terug naar nieuwsoverzicht