Desertec en Medgrid gaan samenwerken

20-12-2011   |   Dii en Medgrid elektrisch transport verenigen hun krachten

Dii met 56 partners uit 15 landen, wil de noodzakelijke condities scheppen om het tot stand komen van het Desertec idee te versnellen. Zijn activiteiten zijn er op gericht dan de industriële markt voor hernieuwbare energie van de woestijnen van  Noord-Afrikaanse en het Midden-Oosten beschikbaar komt voor 2050. De activiteiten zijn er ook op gericht om geïntegreerde energiemarkten te ontwikkelen en de beschikbare technieken voor elektriciteitsopwekking en transport te onderzoeken.

Medgrid werd eind 2010 opgericht binnen het framewerk van het Mediterranean Solar Plan (MSP). Er zijn 20 geassocieerde partners van rond het Middellandse Zee gebied. Haar eerste doelstelling is de technische, economische en institutionele uitvoerbaarheid van een middellandse zee transport systeem te onderzoeken. Dit transportsysteem zou in 2020 in staat moeten zijn om 5 GW hernieuwbare elektriciteit opgewekt in de MENA gebieden naar  Europa te transporteren.

 

Energiecommissaris Günther Oettinger prees de samenwerking tussen de twee private industriele initiatieven.
Hij zei: "Door gezamenlijke inspanning en coördinatie krijgen de twee initiatieven een echte Europese dimensie. Er is nu een concreet perspectief dat zon en windenergie geproduceerd in het gezamenlijke voordeel van de bewoners van zowel Europa als Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zowel als voor het gezamenlijk voordeel van hun markten."  

 

Commentaar. Dit lijkt inderdaad een echte doorbraak. Na de oprichting van het Dii wat in eerste instantie een voornamelijk Duitse aangelegenheid was, kon Frankrijk natuurlijk niet achter blijven en kwam met zijn MSP plan, waar Medgrid een uitvloeisel van is.

Lees het persbericht van medgrid

Lees het persbericht van Oettinger

Lees het Duitstalige artikel van n-tv.de

Stromkabel quer durchs Mittelmeer - Franzosen unterstützen Desertec 

 « Terug naar nieuwsoverzicht