Tunesische CPS-centrale levert in 2016 aan Europa

25-01-2012   |   “Blue print-project” brengt Desertec-concept in de praktijk

TuNur Ltd., een joint-venture tussen Nur Energie en een groep Tunesische investeerders onder leiding van Top Oilfield Services, hebben de bouw van een grote CSP-centrale aangekondigd. Deze centrale zal uiteindelijk 2 GW elektriciteit produceren.  

Een nieuw type onderzeese transportkabel, die lage verliezen met zich meebrengt, verbindt de centrale met Europa via een aanlandingspunt in Italië. De Tunesische centrale is ontworpen op een minimum verbruik van water. In plaats van met water, zal met lucht gekoeld worden. In dit land is de zoninstraling drie keer zo hoog als in Centraal-Europa en er is geen gebrek aan ruimte.   
Desertec ziet het project als een blauwdruk en verwacht dat andere landen in Noord-Afrika zullen profiteren van de kennis die hier wordt opgedaan. De centrale zal bestaan uit 825.000 spiegels, en de bouw en het beheer ervan zal werkgelegenheid in Tunesië opleveren. Het aantal directe en indirecte nieuwe banen wordt geschat op 20.000. Er zal een toeleveringsindustrie ontwikkeld worden en de bouw van deze centrale kan het begin zijn van een geheel nieuwe industriële sector in dit land.

Voor een voorlichtingsfilmpje, klik hier.

Voor het persbericht van Desertec van 24 januari 2012, klik hier

[25 januari 2012]

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht