Warmte-opslag verhoogt prijs-prestatie verhouding CSP

29-01-2012   |   Boost voor prijs elektriciteit van Zonnekrachtcentrales

En ten minste één analist gelooft dat CSP torens met warmte-opslag vanaf 2016 een goedkoper alernatief zouden kunnen zijn dan PV technologie.

De ingebruikname door BrightSource van haar SolarPLUS warmte-opslag systeem een aantal maanden geleden zal de totale kosten van energie aanzienlijk verminderen door de capaciteitsfactor-de hoeveelheid energie die een faciliteit per jaar kan produceren-terwijl de produktie van electriciteit wordt verlengd tot de latere uren van een dag wanneer SCE deze het meest nodig heeft.

Analisten uit de zonne-energie sector hebben reeds lange tijd ingezien dat warmte-opslag en efficiency verhoging van cruciaal belang zijn om de prijs van CSP te verlagen, terwijl er tegelijkertijd een belangrijke toename in betrouwbaarheid en flexibiliteit wordt gerealiseerd ten behoeve van utiliteitsbedrijven en netbeheerders.

Het principe is dat er door het toevoegen van warmte-opslag een relatief te groot spiegelveld kan worden geconstrueerd waardoor er 's ochtends vroeg en in de namiddag een overcapaciteit is aan stoom om de turbine aan te drijven. Deze overcapaciteit wordt opgeslagen in een warmte-opslag tank. Op den duur zal de stoom opgewekt via de toren onvoldoende zijn, waarna de stoom gegenereerd met behulp van de opgeslagen warmte wordt gebruikt om de turbine aan te drijven.

Deze opslag mogelijkheid geeft CSP een groot voordeel ten opzichte van de aanzienlijk goedkoper geworden PV technologie. In feite kun je 40% meer energie opwekken tegen een 20% hogere prijs.

Daarbovenop is warmte-opslag in tanks met gesmolten zout ook nog eens een bewezen technologie die al jaren in Spanje wordt toegepast.

De in California aangenomen wet AB 2514 ter bevordering van het gebruik van opgeslagen energie technologiën zal het investeren in onderzoek en ontwikkeling van opslag technologiën naar verwachting verder stimuleren.

Voor het gehele artikel zie CSP Today: "US thermal storage: Boosting CSP price performance" . Dan McCue, US correspondent 

Lees ook het artikel Concentrating Solar Power Technologies compete wiht PhotoVoltaic in Reve 1-2-2012« Terug naar nieuwsoverzicht