CSP markt zal verdubbelen in 2020

14-05-2012   |   rapport Pike research ziet zonnige toekomst

De CSP-sector wordt gekenmerkt door volatiliteit sinds de heropleving in 2004, en de ups en downs zullen  waarschijnlijk blijven gedurende de rest van het decennium, als de prijs van de 'rivaliserende' solar photovoltaic (PV) modules dramatische daling blijven dalen.

Pike Research denkt echter wel dat de wereldwijde omzet op jaarbasis voor CSP-systemen drastisch zal toenemen, van US $ 2,1 miljard in 2012 naar US $ 5.1 miljard in  2013, alvorens te dalen in 2014 en daarna zal er echter een geleidelijk herstel optreden. Tegen 2020 zal, volgens de prognose, een omzet bereikt worden van US $ 4.8 miljard.

Onder een gunstiger prognose scenario, zou de omzet zelfs de US $ 8.6 miljard  in 2020 overtreffen.

"Solar PV is niet alleen aantrekkelijk geprijsd op dit  moment  dan de CSP-technologie, maar het heeft ook een gevestigde staat van dienst dat maakt het aantrekkelijker voor investeerders ", zegt senior analist Peter Asmus.

"Toch kan CSP deze nadelen overwinnen door de kosten als gevolg schaalvergroting en nieuwe technologien. De meest veelbelovende mogelijkheden in de nabije toekomst is om CSP te koppelen aan thermische energie-opslag, waardoor de waarde van schone elektriciteit in op een kosteneffectieve manier zal toenemen, wat zonne-PV niet kan. "

Hybride potentiële

CSP aanbieders zijn al begonnen met het opstellen hybride centrales: een combinatie van CSP met fossiele brandstoffen- integrated solar combined cycle  (ISCC).

Tegelijkertijd wordt door energie- opslag mogelijkheden de uitbreiding van de productie van elektriciteit door het gebruiken van de opgeslagen warmte in de avonduren.

De totale groei in de CSP-markt hangt echter af van een reeks van factoren, waaronder het project bankability / financiering, beleidskwesties, kostenbesparingen in de technologie, kostenconcurrentievermogen met zonne-PV, en uitgebreide transport van elektriciteit capaciteit.

 Dit artikel is te zien in: Policy investment and markets - solar electricity en geschreven door Door Kari Williamson 4-5-2012

Renewable FOCUS.com 

Lees de samenvatting van het rapport van Pike Research hier

 « Terug naar nieuwsoverzicht