Onderzoeksinstellingen die zich bezighouden met CSP

20130717 enerMENA_LOGOTYPO_color_600.jpg

 DLR/ German/ Aerospace Center/Solar Research Duitsland
 
Towards a Sustainable Implementation of Concentrated Solar Power (CSP) Technology in the MENA Region. De bijdrage van DLR aan het Desertec project.

Frauenhofer ISE Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE  

Dit Duitse instituut (1050 medewerker) houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek naar zonne-energie, waaronder zonthermisch. (Dus ook naar Solar Thermische Elekticiteits opwekking ook wel STE of CSP genoemd)


Het ministerie van energie van de Verenigde Staten (DOE) beheert het Concentrating Solar Power Program door middel van twee van zijn nationale laboratoria — Sandia National Laboratories in Albuquerque, New Mexico, and the NREL in Golden, Colorado. Uit efficiency overwergingen is de technische expertise van beide laboratoria gecombineerd op het gebied van CSP in een unit genaamd SunsLab. Nu het Sunshot programma?


Sandia National Laboratories (Amerika)
Dit is het nationale wetenschappelijk laboratorium van Amerika, het houdt zich bezig met een breed werkterrein, van defensie tot energievoorziening, waaronder duurzame energie. De CSP poot is samengegaan met NREL in SUN-LAB zie boven.

NREL begon in 1977 als het Solar Energy Research Institute. Het  werd aangewezen als het nationale laboratorium voor het Departement voor Energie van de Verenigde staten U.S. Department of Energy (DOE) in September 1991 en veranderde zijn naam toen in NREL. Amerika


PSA Het platvorm Zonne-energie van Allmería, een afdeling van het Center for Energy, Environment and Technological Research (CIEMAT),
is het grootste onderzoekscentrum, voor ontwikkeling en testen van CSP in Europa. De aktiviteiten van PSA vormen een integraal onderdeel van het CIEMAT departement voor duurzame energie als een van de van zijn onderzoeks-en ontwikkelings activiteiten. Spanje


SolarPACES is een internationale samenwerkings organisatie die teams van nationale experts van de gehele wereld bijelkaar brengt om te focussen op de ontwikkeling en marketing van concentrating solar power systemen (Ook wel bekend als zon-thermische elektriciteitscentrales). Het is een van de samenwerkingsprogramma’s die onder de paraplu van het Internationale Energie Agency (IEA) vallen en die bedoeld zijn om oplossingen te vinden voor wereldwijde energie problemen.


20171201 CMI-logo Center for mediteranean inntegration.png

Dit centrum heeft ook een onderzoeksafdeling voor CSP: MIDDLE EAST AND NORTH AFRICA CONCENTRATING SOLAR POWER KNOWLEDGE AND INNOVATION PROGRAM


20171201 ASTRI-logo-RGB-web-header-v41.png

Dit research initiatief bundelt een aantal Australische onderzoeken op het gebied van CSP. Ze werken nauw samen met het Amerikaanse NREL en een aantal grote bedrijven.


20171201 eusolaris_logo.png

EU solaris bundelt en coordineert het onderzoek naar CSP wat door een achttal Europes landen wordt uitgevoerd. (Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland, Italie, Turkije, Cyprus, Israel) De landen hebben zich gecommiteerd om onderzoeksgelden ter beschikking te stellen. Behalve op CSP richt het onderzoek zich ook op Solar Chemistry technologies.


ECN Energieonderzoek Centrum Nederland. Dit centrum heeft van het IEA (International Energy Agency) de taak gekregen om het onderzoek naar warmteopslag te coordineren.