Nieuws

Onze 10 meest recente nieuwsberichten of artikelen.

 • Vakbeurs Energie Brabanthallen Den Bosch 23 september 2022
  GRATIS NAAR DE BEURS KLIK VERDER. Ook dit jaar staan we weer op de vakbeurs Energie, u kunt daar via deze button gratis naar toe. Onze vereniging promoot een idee dat willen we graag aan u voorleggen. Bovendien hebben we kennis in huis van geconcentreerde zonthermische systemen waarmee je in Nederland warmte kunt oogsten van 80 tot 380 graden Celsius. Denkt u eens in wat dit voor uw bedrijf in deze tijd kan betekenen. Het is niet alleen gemakkelijk te oogsten met een hoge opbrengst het is ook nog eens goedkoop.
  Lees verder...
 • CST  IN  BELGIË – Kansen  voor  Nederland 10 augustus 2022
  Een unieke excursie van de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales!
  Vrijdag 16 september 2022 met de bus naar België alwaar wij onder andere een reeds gerealiseerde Concentrated Solar Thermal (CST)-installatie in Antwerpen-Haven zullen bezoeken.
  Vooraf bezoeken wij Azteq in Genk, het bedrijf dat deze installatie voor Geconcentreerde Zonthermie heeft gebouwd.
  Voor nadere informatie lees verder ...
  Lees verder...
 • Daling prijs duurzame energie zet door 26 juli 2022

  Ook het afgelopen jaar (2021) bleven de kosten van hernieuwbare energie dalen, aldus het onlangs verschenen rapport van IRENA.

  De daling bedroeg zowel voor PV als voor wind op zee  13%. Voor  wind op land zelfs  15%. En dit ondanks de gestegen kosten voor diverse materialen en vervoer. Wellicht zijn de gestegen kosten op dit gebied nog niet volledig doorgevoerd in de prijzen. Dat neemt niet weg dat de prijsdaling al jaren spectaculair is.

  Twee jaar geleden concludeerde IRENA al dat hernieuwbare energie in 90% van de gevallen goedkoper was dan fossiel. Dat was in 2021 en nu natuurlijk niet meer zo te vergelijken omdat fossiel enorm in prijs gestegen is. Nu zijn hernieuwbare bronnen soms tot vijf keer zo goedkoop als fossiel.

  Lees verder...
 • Geconcentreerde zonthermie goedkoopste warmtebron 5 juni 2022
  Vorig jaar publiceerden wij een rapport over (geconcentreerde) zonthermie in Nederland en de enorme potentie die dat heeft. Het zonlicht wordt door middel van gekromde spiegels geconcentreerd op een buis waar een vloeistof door loopt. De temperatuur kun je regelen door de vloeistof er sneller of langzamer doorheen te laten lopen. Nu heeft Dr. Liberati op ons verzoek een technisch en financieel rapport geschreven. Hij heeft zich vooral gericht op de industriële temperatuur rond de 180 graden Celsius. De korte conclusie is: Concentrated Solar Thermal (CST) is goedkoper dan gasgestookte boilers (prijspeil gas van voor de stijging).
  Lees verder...
 • De energietransitie met waterstof uit de woestijn 5 mei 2022
  Op vrijdag 10 juni 2022 organiseert de Vereniging voor ZonneKrachtCentrales (VZKC) een bijeenkomst in het Huis van Europa met drie belangwekkende sprekers.
  Diederik Samson, Jan Terlouw en Paul van Son zijn de sprekers.
  Het thema van de middag is de rol van waterstof uit de woestijn in de (inter)nationale energietransitie.
  Tijd 13:30 - 17:00
  De bijeenkomst wordt gehouden in het Huis van Europa in Den Haag.
  Meld je aan via secretaris@zonnekrachtcentrales.nl
  Lees verder...
 • Grote CST installatie in Turnhout 22 maart 2022
  In Turnhout bouwt Azteq op dit moment een geconcentreerde zonthermishe installatie voor de droogovens in het coating-proces van Avery Dennison. De installatie heeft een spiegeloppervlak van 5500 m2 en staat op een terrein van 1,1 ha en oogst per jaar 2 GWh aan warmte. Hoewel het slechts een gedeelte van de totale energievraag afdekt is het natuurlijk een mooie besparing. Met het opslagsysteem van EnergyNest wordt warmte opgeslagen in beton waardoor ook ’s-nachts warmte geleverd kan worden.
  Lees verder...
 • Alarmerend rapport IPCC krijg te weinig aandacht  16 maart 2022
  De alarmbellen gaan steeds harder luiden. Nu blijkt at de gevolgen van klimaatverandering waaronder weersextremen niet in de toekomst maar nu al merkbaar zijn. Het pijnlijke is dat die gevolgen bij ieder tiende graad temperatuurverhoging nog sterker worden. De verliezen die we daardoor moeten incasseren en de schade die dit met zich meebrengt niet alleen aan de mensheid maar ook aan ecosystemen is enorm. We lopen nu al tegen grenzen aan die we niet voor mogelijk gehouden hadden.
  Lees verder...
 • De energietransitie met Prof. Wijffels 10 februari 2022
  Op zaterdag 26 maart 2022 organiseert de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales (VZKC) een bijeenkomst met Prof. Herman Wijffels, succesvol econoom en lid van ons comité van aanbeveling.
  Plaats: Agnietenkapel te Gouda.
  Tijd: 14:45-17:00 uur
  Prof. Wijffels zal in een interactief format in gesprek gaan met de zaal. Het onderwerp van gesprek zal zijn ‘de energietransitie’.
  Lees verder...
 • Het Marokko – UK energie project 21 januari 2022
  Het Britse bedrijf Xlinks gaat de komende 8 jaar op grote schaal zonne- en windenergie opwekken in de woestijn van Marokko. Gekozen is voor een gebied van ongeveer 1.500 km2 in Zuid Marokko, dicht bij de Atlantische kust. Een 3.800 km lange onderzeese kabel transporteert de elektriciteit naar de UK, waar 7 miljoen huishoudens van schone stroom zullen worden voorzien. De Marokkaanse overheid heeft een overeenkomst gesloten voor gebruik van 1500 km2 van de dunbevolkte regio Guelmim Oued Noun.
  Lees verder...
 • Marokko plukt de vruchten van de Saharazon 17 december 2021
  Het Noord-Afrikaanse land heeft een ambitieus plan om tegen 2030 52 procent van zijn totale stroomopwekking uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Reeds in 2009 heeft Marokko een energieplan opgesteld dat erop gericht was tegen 2020 42% van de totale geïnstalleerde stroomcapaciteit hernieuwbare energie te laten zijn. Daar is veel van gerealiseerd, het percentage ligt nu op 37%. Marokko opende in 2018 het NOOR-complex bij Ouarzazate (Noor =arabisch voor licht), toen 's werelds grootste geconcentreerde zonne-energiecentrale(CSP)
  Lees verder...