Nieuws

Onze 10 meest recente nieuwsberichten of artikelen.

 • ‘Energy Access’ in Afrika: het kan met zonne-energie! 5 november 2023
  Op vrijdag 24 november aanstaande zal Caroline Nijland in de Agnietenkapel te Gouda een lezing geven getiteld 'Energy Acces' in Afrika: het kan met zonne-energie! Deze lezing wordt georganiseerd door de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales voor leden en belangstellenden.
  De nieuwe Afrika-Strategie van de overheid zet ‘een gelijkwaardige economische ontwikkeling’ centraal. Dan gaat het zeker ook om de energietransitie daar, in Afrika. En dan gaat het zeker om ‘Energy Access’. Nederland wil bijvoorbeeld vóór 2030 100 miljoen mensen toegang geven tot moderne elektriciteit. Zonne-energie kan hier een grote bijdrage aan leveren. Hoe en op welke manieren, daar zal Caroline Nijland over vertellen. Voor meer informatie lees verder...
  Lees verder...
 • World Energy Outlook 2023 24 oktober 2023
  IEA vandaag: Een deel van de onmiddellijke druk van de wereldwijde energiecrisis is afgenomen, maar de energiemarkten, de geopolitiek en de wereldeconomie zijn onrustig en het risico van verdere verstoring is aanwezig. De prijzen van fossiele brandstoffen zijn gedaald ten opzichte van hun pieken in 2022, maar de markten zijn gespannen en volatiel. De voortdurende gevechten in Oekraïne, meer dan een jaar na de Russische invasie, gaan nu gepaard met het risico van een langdurig conflict in het Midden-Oosten. De macro-economische stemming is somber, met hardnekkige inflatie, hogere leenkosten en hoge schuldniveaus.
  Lees verder...
 • China zoekt kansen in Europese vergroening 20 oktober 2023
  Chinees energiebedrijf uit provincie Zhejiang op bezoek bij Vereniging Zonnekracht Centrales Den Haag/Reeuwijk, 19 oktober 2023 Een groep topmanagers van Zhejiang Provincial Energy Group Company en gelieerde kapitaal- en investeringsfondsen brengt momenteel een bezoek aan Europa. De afgelopen dagen was de groep in Nederland. Zhejiang Energy Group en haar investeringsmaatschappijen zijn (mede-)eigenaar van honderden bedrijven, waaronder ook de op 3 na grootste zonnecelproducent in China, en vele innovatieve PV-gerelateerde bedrijven. De snelle groei van zon-PV in Nederland is niet onopgemerkt gebleven.
  Lees verder...
 • Geconcentreerde  zonnewarmte voor de industrie 12 oktober 2023
  Een Nederlands bedrijf Suncom Energy in Houten heeft een, naar eigen zeggen, verbeterd ontwerp van een trogspiegel gemaakt waarbij ook in Nederland op eenvoudige manier hoge temperaturen bereikt kunnen worden. Hoewel de opbrengst in Zuidelijke landen natuurlijk hoger is en daardoor de prijs daar ook gunstiger, is het met de huidige gasprijzen ook voor Nederland aantrekkelijk. Het aantrekkelijke zit ook in het feit dat je zeker weet dat je de komende 20 jaar dezelfde prijs betaalt. Hun eerste opdracht is dan ook een kalverhouder in Brabant.
  Lees verder...
 • Europa’s grootste Concentrated Solar Thermal platform met Thermal Storage 21 september 2023
  De productie-eenheid van Avery Dennison Performance Tapes in België verschuift haar warmteproductie van aardgas (NG) naar Concentrated Solar Thermal (CST). Op woensdag 6 september 2023 vond de inhuldiging plaats van Europa's grootste Concentrated Solar Thermal-platform en thermische opslageenheid in Turnhout België.  Azteq België leverde de Concentrated Solar Thermie  systemen, ENERGYNEST het opslagsysteem. Het project is een samenwerking tussen Avery Dennison Performance Tapes; zonne-energieontwikkelaar AZTEQ, een organisatie die CST-faciliteiten ontwikkelt en beheert, ENERGYNEST, een leverancier van oplossingen voor thermische energieopslag; en andere belanghebbenden, waaronder de lokale gemeenschapsgroep Campina Energie. Binnenkort organiseert onze vereniging een excursie naar deze plant info secretaris@zonnekrachtcentrales.nl
  Lees verder...
 • Klimaattop in Kenia succesvol afgesloten. 7 september 2023
  De klimaattop in Kenia is afgesloten met een gezamenlijke verklaring: De verklaring van Nairobi. Afrikaanse landen willen tegen 2030 zes keer meer hernieuwbare energie opwekken. Daarom willen ze dat er meer klimaatgeld de weg vindt naar het continent. Het continent heeft enorme capaciteit op het gebied van zonne-energie, ongeveer 60% van de gehele wereld. Hoewel Afrika slechts 4% bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt ze onevenredig getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering.
  Lees verder...
 • Leveranciers geconcentreerde zonthermie zeer innovatief! 24 juli 2023
  Het aantal aanbieders met oplossingen voor proceswarmte op zonne-energie met een hogere temperatuur blijft groeien. Op de SHIP (Solar Heat for Industrial Processes) Supplier World Map staan nu meer fabrikanten van concentrerende collectoren dan fabrikanten van stationaire collectoren (zie cirkeldiagram hierboven). De dominante technologie is parabolische trog-collectoren, geleverd door 17 bedrijven. De update is gebaseerd op het onderzoek van Solrico dat in februari en maart 2023 is uitgevoerd. Het aantal beursgenoteerde bedrijven bleef stabiel, omdat er acht bedrijven nieuw werden toegevoegd en hetzelfde aantal werd verwijderd.
  Lees verder...
 • Zon, wind en woestijn (eBook) 15 juli 2023
  Sonne, Wind und Wüste (ePub) Hoe waterstof de energietransitie versnelt Auteurs: Paul van Son , Thomas Isenburg Dit boek vertelt het Desertec 3.0 verhaal, hoe je de overvloedige energie vanuit de woestijn kunt benutten. Was het Desertec verhaal oorspronkelijk een verhaal van de westerse landen met name Europa, nu is het inmiddels geëvolueerd naar een verhaal van de MENA (Midden Oosten en Noord Afrika)) landen die ontdekt hebben dat ze met hun overvloed aan zon goud in handen hebben. Ze zetten nu breed in op waterstof omdat ze daarmee in feite de hele wereld kunnen bedienen terwijl het oorspronkelijke plan nog uitging van elektriciteit waarmee je alleen Europa zou kunnen bereiken.
  Lees verder...
 • Kan Marokko Europa van groene stroom voorzien? 23 juni 2023
  Bij de overgang van fossiele naar duurzame energie krijgt Nederland mogelijk hulp van Marokko. Het land ontwikkelde zich de afgelopen jaren als voorloper in de productie van zonne- en windenergie. Premier Rutte is er op bezoek. Bekijk verderop de reportage van Nieuwsuur https://nos.nl/l/2479821
  Lees verder...
 • Thermische technologieën voor de industrie 2 mei 2023
  Onder deze titel werd een webinar georganiseerd door de Duitse vereniging voor geconcentreerde zonne-energie, DCSP en Energy Storage Systems Association, BVES. Er werd aandacht besteedt aan industriële processen koolstofvrij maken met thermische technologieën. Er is dringend behoefte aan thermische oplossingen zoals thermische energieopslag en geconcentreerde zonne-energie. Deze technologieën als onderdeel van een hybride technologieportfolio zijn breed inzetbaar, qua temperatuur en tijd. Tevens was er aandacht voor het potentieel van thermische technologieën voor warmte- en elektriciteitsinfrastructuur. Met de voortschrijdende energietransitie en een toenemend aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het net, is er een groeiende behoefte aan flexibiliteit en net stabiliserende opties.
  Lees verder...