Efficiëntste en goedkoopste elektrolyser

Hysata is een spinoffbedrijf van  de Universiteit van Sidney. Het claimt de goedkoopste groene waterstof ter wereld te produceren. Ze ontwikkelden een 95% efficiënte elektrolyser. Sebastian Maks schreef hierover op CHANGE INC.Groene waterstof is bruikbaar voor de energietransitie in de industrie en het verkeer. De meeste waterstof is nu nog ‘grijs’: fossiel geproduceerd, met veel CO2-uitstoot. Groene waterstof is schoon, maar de productie kost helaas ca 30 % van de energie-inhoud ervan.

Hoge efficiëntie

Hysata heeft een techniek ontwikkeld waarmee dat verlies aanzienlijk vermindert. Volgens hen kunnen ze groene waterstof produceren met een verlies van slechts 5 %. In een wetenschappelijk artikel beweren ze dat in hun laboratorium deze techniek zelfs een efficiëntie van 98 % haalde.

Hoe wordt groene waterstof gemaakt?

Groene waterstof wordt gemaakt in elektrolysers. Deze bestaan uit een elektrolyt (geleidende vloeistof) en twee elektroden; de anode en de kathode. Door de elektroden onder stroom te zetten, vindt in de elektrolyt een reactie plaats. Aan de kathode ontstaat waterstof en aan de anode zuurstof.

De oplossing van het efficiëntieraadsel zit hem in de gasbelletjes die aan de elektrodes ontstaan. Zie https://theawesomer.com/beautiful-chemistry-bubbles/528790/  (scrol naar beneden tot video) en/of figuur 3. Omdat deze belletjes niet geleiden, staat slechts een klein oppervlak van de elektrodes in contact met de elektrolyt, zodat er veel energie verloren gaat.

Figuur 2: Visualisatie van het principe links klassiek; rechts Hysata’s concept

Volledig contactIn de elektrolyser van Hysata worden de gasbelletjes snel van de electroden afgevoerd doordat de elektrolyt door een pomp in beweging wordt gebracht. De elektroden staan daardoor volop in contact met de elektrolyt, wat efficiëntiewinst oplevert.

Hogere capaciteit

De vernieuwde techniek heeft de investeerders aangezet tot een input van ruim 100 miljoen euro. Die gaat Hysata gebruiken om de productie kwalitatief en kwantitatief op te schalen tot gigawatts. “Onze missie is het om de CO2-reductie van moeilijk te verduurzamen sectoren als staal, chemische industrie en transport te versnellen door onze ‘s werelds meest efficiënte, betrouwbare en opschaalbare elektrolysers in te zetten” aldus CEO Paul Barrett, “waardoor we de kosten van de waterstofproductie kunnen verlagen.”

De uitstekende zoninstraling in Australië en daarmee extreem lage prijs van duurzame elektriciteit  in combinatie met een efficiënte elektrolyse maakt het mogelijk waterstof uit Australië over de hele wereld te verschepen. Nu nog het transport efficiënter maken. (webeditor)

Naar aanleiding van Bedrijf met ‘efficiëntste en goedkoopste elektrolyser ter wereld’ haalt 100 miljoen op en gaat opschalen

Lees ook  The role of bubble formation in sustainable hydrogen production

Of Hysata announces $111m USD Series B investment round