Waterstof(handel) in de energietransitie

Op zaterdag 20 maart 2021 organiseerde de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales een Webinar over de rol van waterstof en de perspectieven van handel in waterstof tussen het MENA gebied en Europa.

Tijd: 15:00 – 16:30

Sprekers zijn de heer Frank Wouters MSc en Prof. dr. André Faaij.

Het webinar zal via Zoom plaats vinden. Indien u zich aan heeft aangemeld ontvangt u een dag van tevoren een link voor het webinar.

U kunt inloggen vanaf 14:30. Deelname is gratis.

Meld je aan via secretaris@zonnekrachtcentrales.nl

Frank Wouters MSc

Vice President Clean Hydrogen at Worley
Chairman of the Dii Advisory Board
Chairman of the MENA Hydrogen Alliance
Voormalig Plaatsvervangend Directeur-Generaal van de International Renewable Energy Agency (IRENA)

Hij spreekt vanuit Masdar City, Abu Dhabi en houdt een lezing overDe perspectieven van de handel in waterstof tussen het MENA gebied en Europa (download de presentatie door op de titel te klikken)

Frank Wouters leidt al meer dan dertig jaar duurzame energieprojecten, transacties en technologieontwikkeling.

Tussen 2012 en 2014 was hij Plaatsvervangend Directeur-Generaal van de International Renewable Energy Agency (IRENA), de eerste wereldwijde intergouvernementele organisatie die zich bezighoudt met alle hernieuwbare energiebronnen.

Frank Wouters zat in de raad van bestuur van energiebedrijven in Europa, de VS, Afrika, Australië en Azië en hij is momenteel werkzaam als VP Clean Hydrogen in Worley en directeur van het EU GCC Clean Energy Technology Network. Dit platform heeft tot doel partnerschappen voor schone energie tussen Europa en de Golf te bevorderen. Hij adviseert de Wereldbank over duurzame energie, is Fellow bij Payne Institute, Colorado School of Mines, is Board Advisor van Vast Solar, Sydney, en is non-executive Board Director van Gore Street Capital, Londen. Hij is tevens voorzitter van de MENA Hydrogen Alliance, die hij in 2020 mede opgericht heeft.

Prof. dr. Andre Faaij

Director of Science TNO Energy Transition
Distinguished professor RUG Energy System Analysis

Prof Faaij is een veel geciteerd (top 1% van het vakgebied), invloedrijk onderzoeker en houdt een lezing over “De rol van waterstof in de energietransitie” (download de presentatie door op de titel te klikken)

André Faaij is wetenschappelijk directeur van TNO Energietransitie, Nederlands grootste energie onderzoeksorganisatie. Hij is tevens universiteitshoogleraar Energy System Analysis aan de RUG. Prof. Faaij is een veel geciteerd, invloedrijk onderzoeker. Hij heeft scheikunde en milieuwetenschappen gestudeerd en deed onderzoek aan King’s College London University en Princeton University. Hij was hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van de New Energy Coalition in Groningen.

Prof. Faaij is lid van diverse expert- en adviesgroepen op energiegebied en is adviseur voor de Europese Commissie, de VN, overheden, het bedrijfsleven en NGO’s. Voor de IPCC werkte hij als zogenaamde Convening Lead Author voor het rapport over duurzame energie (2011) en als Lead Author voor het vierde (2007) en vijfde assessment rapport (2014). Daarnaast is hij benoemd tot ‘Young Global Leader’ door het World Economic Forum en winnaar van de Linneborn prijs voor zijn werk aan bio-energie. Hij publiceerde meer dan vijfhonderd titels en is ”highly cited” (top 1% van het vakgebied). Zijn voornaamste onderzoeksonderwerpen zijn duurzame energie en biobased economy, energiesystemen, modellering en lange termijnscenario’s, CO2-afvang en -opslag, technologisch leren en gerelateerd energie- en onderzoeksbeleid.