Overshoot-day Nederland 1 April

Nederland was al op 1 april door haar budget heen voor het lopende jaar. Blijkt uit onderzoeksorganisatie Global Footprint Network. Voor de verschillende onderdelen grondstoffen biodiversiteit emissies ligt het iets verschillend maar daar hebben ze een soort formule voor ontwikkeld. Dat betekent dat wij als Nederlanders 3,5 werelden nodig zouden hebben om in onze behoeften te voorzien. Vorig jaar was de datum nog 12 april, met andere woorden we zijn er ondanks alle inspanningen niet op vooruitgegaan.

Overshoot day Nederland 2024

De Nederlandse ecologische voetafdruk in het kort:
De ecologische voetafdruk van Nederland is 6 keer zo groot als de Nederlandse biocapaciteit en 4 maal groter dan wat wereldwijd beschikbaar is.
De carbon-footprint van Nederland is 60% van onze totale voetafdruk. Ook als de doelstelling van 55% reductie in 2030 gehaald wordt, blijft CO2 uitstoot de dominante factor van onze voetafdruk.
Onze stikstofuitstoot per hectare ligt ruim 4 maal hoger dan het Europees gemiddelde (bron). De stikstofcrisis zorgt voor ongewenste vertraging op de uitvoering van de energietransitie.
Voedsel is goed voor bijna een kwart van de totale ecologische voetafdruk. De vlees- en zuivelconsumptie neemt hiervan meer dan 40% voor haar rekening.
Bron: Global Footprint Network.

Als we ons vergelijken  met andere landen dan staan we er ook niet zo goed op. Samen met België en Luxemburg bungelen we in Europa onderaan (of zo je wilt zijn we juist koploper). Natuurlijk is Amerika nog erger om maar niet te spreken van Dubai die al op 3 februari door zijn budget heen was. Maar landen in Afrika, zoals Nigeria dragen amper bij, zij gebruiken slechts 0,6 aarde.

Overshootday sinds jaren 70

Helaas leeft de wereld als geheel al sinds de jaren 70 op te grote voet. Viel de overshoot day toen nog in december nu is het voor de gehele aarde ergens tussen eind juli en begin augustus.

HOE DUURZAAM IS JOUW LIFESTYLE? DOE DE TEST!

Leef jij op grote of kleine voet? Met deze test krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde. Aan het eind van de test zie je of je fantastisch op weg bent of dat er wellicht nog werk aan de winkel is. Je kunt je resultaten ook vergelijken met andere Nederlanders en de test delen met je vrienden. Kies het antwoord dat het meest van toepassing is op jouw situatie. Veel plezier met de test!

START TEST