Solar Thermal Electricity – Global Outlook 2016

06-02-2016   |   Een rapport over de mogelijkheden en de toekomst van CSP

Dit rapport, het vierde in een reeks over elektriciteit op basis van thermische zonne-energie (ook wel aangeduid als CSP) sinds 2003, is uitgebracht door Greenpeace International, SolarPACES en ESTELA (European Solar Thermal Electricity Association). Het toont aan dat elektriciteit uit zonnewarmte (STE) maar liefst 12 procent van de energiebehoeften van de wereld zou kunnen leveren in 2050. Het laat zien hoe STE miljoenen banen zou kunnen creëren.

Het rapport rekent verschillende toekomstscenario’s door voor technologische groei. Dankzij de gunstige voorwaarden voor STE, samen met een sterke groei van de energie-efficiëntie, laten de scenario’s zien dat maar liefst 2,7 miljoen mensen aan het werk kunnen in 2030, en dat een aanzienlijk deel van de elektriciteit in de wereld in 2050 geleverd kan worden met STE.  Het zou de mondiale CO2-uitstoot met meer dan 37 miljard ton reduceren. Dat komt overeen met vier jaar van de CO2-uitstoot van China.

“Dit rapport maakt duidelijk dat STE de sleutel is tot het bereiken van een wereld aangedreven door 100 procent duurzame energie in 2050, wat essentieel is als we het klimaat willen beschermen,” zei Dr Luis Crespo, voorzitter van ESTELA. “Het belang van STE is de mogelijkheid om de zon te benutten om rond-de-klok energie te leveren, zelfs als de zon niet schijnt. Het ontsluit een toekomst van emissie-vrije energie in de zonrijke landen over de hele planeet.” Concentrated Solar Power could meet up to 6% of world’s power need in 2030. Prensa Latina 5-2-2016
Zie ook het persbericht van Greenpeace van 4-2-2016
Download het rapport hier. Download de samenvatting hier

Dit is een bericht uit ons archief van 06-02-2016.