CSP voor ontzilting in de kwartfinale

Vandaag heeft het Amerikaanse Department of Energy (DOE) de 19 kwartfinalisten bekendgemaakt die doorgaan naar de volgende wedstrijd in de Solar Desalination Prize van $ 9 miljoen. De Solar Desalination Prize maakt deel uit van DOE’s American-Made Challenges en is bedoeld om de ontwikkeling te versnellen van systemen die thermische zonne-energie gebruiken om schoon water te produceren uit zout water voor gemeentelijk, agrarisch en industrieel gebruik.

De 19 kwartfinalisten, gekozen uit meer dan 160 kandidaten, ontvangen $ 50.000 in contanten en gaan door naar de tweede wedstrijd van de competitie. De concurrenten zijn afkomstig uit 12 staten en vertegenwoordigen universiteiten, de industrie en nationale laboratoria. Ze hebben diverse oplossingen voorgesteld voor het creëren van goedkope zonne-thermische ontziltingssystemen en een weg naar commercialisering.
Het DOE Solar Energy Technologies Office, met input van een panel van experts uit de industrie, beoordeelde de inzendingen. In de tweede fase zullen ze hun teams opzetten, inclusief commerciële partners en een gastfaciliteit, om hun plannen om een ​​volledig operationeel testsysteem te bouwen te realiseren.

“Water is een van onze meest cruciale hulpbronnen, maar dat geldt ook voor Amerikaanse vindingrijkheid”, zei adjunct-secretaris van energie Mark W. Menezes. “Deze concurrenten werken aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die Amerikaanse gezinnen, boeren en bedrijven een betere toegang tot schoon water zullen geven.”

Thermische zonne-energie heeft het potentieel om op kosteneffectieve wijze water te zuiveren met een zeer hoog zoutgehalte dat niet kan worden behandeld met conventionele ontziltingstechnologieën. De kwartfinalisten ontwikkelen een verscheidenheid aan innovatieve ontziltingsmethoden om schoon water te winnen uit niet-traditionele waterbronnen, zoals water dat wordt geproduceerd door olie en gas te winnen en pekel uit gemeentelijke ontziltingsinstallaties in het binnenland.

Tijdens de wedstrijd hebben de kwartfinalisten toegang tot ondersteuning en technische bijstand via het American-Made Network, een groep National Labs, incubators, investeerders en experts uit de industrie. Het netwerk zal de ontwikkeling en commercialisering van deze systemen helpen versnellen door verbindingen met durfkapitaalbedrijven, vertegenwoordigers van de industrie en anderen te vergemakkelijken.

De teams die vandaag worden gekozen, gaan door naar de derde wedstrijd, waar ze een gedetailleerd, haalbaar systeemontwerp zullen ontwikkelen.

Deze prijs maakt deel uit van de Water Security Grand Challenge, een door het Witte Huis geïnitieerd, DOE-geleid raamwerk om transformationele technologie en innovatie te bevorderen om te voldoen aan de wereldwijde behoefte aan veilig, beveiligd en betaalbaar water. De prijs maakt ook deel uit van DOE’s American-Made Challenges, een reeks prijzen die ondernemers in het land stimuleren om het Amerikaanse leiderschap op het gebied van energie-innovatie en binnenlandse productie te versterken. DOE’s Solar Energy Technologies Office binnen het Office of Energy Efficiency and Renewable Energy werkt samen met het National Renewable Energy Laboratory om de Solar Desalination Prize te beheren. Lees meer over het Bureau voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.