Energy Globe World Award uitgereikt

Abengoa e.a. hebben de 22-ste Energy Globe World Award gewonnen voor hun deelname aan het project, Sun to Liquid.

Dit project is ontwikkeld door een samenwerkingsverband tussen een aantal toonaangevende Europese instanties : ETH (Technische Hogeschool) Zürich, IMDEA Energy (Onderzoeksinstituut voor duurzame Energie, Móstoles) , DLR (Duits Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart), HyGear en Bauhaus Luftfahrt,waaronder ook Abengoa, Het doel van dit project is om met zonne-energie kerosine te produceren uit water en kooldioxide.

Abengoa is een internationale bedrijf dat innovatieve technologische oplossingen ontwikkelt voor duurzaamheid in velerlei sectoren.

De Energy Globe World Award wordt sinds 1999 georganiseerd door de onafhankelijke stichting Energy Globe in Oostenrijk en  is vandaag de dag de meest erkende milieuprijs ter wereld. Het beloont succesvolle duurzaamheidsprojecten uit de vijf continenten en laat daarmee zien dat veel van onze milieuproblemen haalbare oplossingen hebben. Dit jaar deden 182 landen mee en werden 2.000 projecten ingediend van over de hele wereld. De finalisten en winnaars werden gepresenteerd op 8 november 2021 tijdens de COP26-conferentie in Glasgow.

De transitie van fossiel naar hernieuwbaar is een van de belangrijkste energie-uitdagingen van deze tijd en de nabije en verre toekomst. Het Sun-to-Liquid-project is medegefinancierd door de EU en Zwitserland.

Van laboratorium naar het veld

De demonstratie van de eerste synthese van zonnekerosine heeft plaats gevonden. “Onder reële veldomstandigheden die relevant zijn voor industriële implementatie”, aldus prof. Aldo Steinfeld van ETH Zürich, leider van het project. “Deze demonstratie heeft belangrijke implicaties voor de langeafstandsluchtvaart- en scheepvaart die sterk afhankelijk zijn van vloeibare brandstoffen”, aldus mede-projectcoördinator Dr. Andreas Sizmann van Bauhaus Luftfahrt, “We zijn een stap dichter bij een hernieuwbaar energie-inkomen gekomen in plaats van in te teren op ons fossiele energie-erfgoed. Dit is een belangrijke stap om ons milieu te beschermen.”

Vergeleken met de gebruikelijke vliegtuigbrandstof wordt de netto CO2-uitstoot met meer dan 90% verminderd. Bovendien is het samenstel van processen  niet concurrerend met voedselproductie. Het noodzaakt ook niet tot een ingrijpende ombouw van de wereldwijde infrastructuur voor brandstofdistributie, opslag en gebruik.

Projectachtergrond

Tekstvak: Voor de scheikundeliefhebbers:
1. In de spiegel:
CO2 + H2O → CO + H2 + O2
2. Van stadsgas naar methanol:
CO + 2H2 → CH3OH
3. Van methanol naar benzine:
nCH3OH → (CH2)n + nH2O

Het eerdere EU-project SOLAR-JET ontwikkelde de technologie in een laboratoriumomgeving. Voor de veldtest werd een zonne-energiecentrale bij het IMDEA Energy Institute in Móstoles, Spanje omgebouwd. “Een veld van heliostaten concentreerde zonlicht met een factor 2500 – drie keer hoger dan de huidige zonnetorens”, legt dr. Manuel Romero van IMDEA Energy uit. Dit maakte het mogelijk om reactietemperaturen van meer dan 1.500°C te bereiken, geverifieerd door het fluxmeetsysteem van projectpartner DLR. De zonnereactor, ontwikkeld door projectpartner ETH Zürich, produceerde het syngas (stadsgasmengsel): waterstof en koolmonoxide. HyGear ontwikkelde de laatste twee stappen van syngas via methanol naar benzine.

Sun-to-Liquid was een vierjarig project (van begin 2016 tot eind 2019) dat werd ondersteund door het Horizon 2020-programma van de EU en het Zwitserse staatssecretariaat voor onderwijs, onderzoek en innovatie en maakte deel uit van het samenwerkingsverband van de bovengenoemde internationale instanties.

22nd ENERGY GLOBE WERELDPRIJS officiele website

Lees ook: Abengoa, recognized in the Energy Globe World Awards for its solar innovation project, Sun-to-Liquid