Prijsreductie heliostaten moet prijs CSP verlagen

NREL, het Amerikaanse onderzoekslaboratorium voor hernieuwbare energie en energie-efficiency, heeft samen met de branche organisatie voor ontwikkelaars van heliostaten een routekaart geschreven om de prijs van heliostaten naar beneden te kunnen krijgen.
Heliostaten zijn de spiegels die rondom de torenontvanger staan. Die heliostaten concentreren het zonlicht op het puntje van de toren. Daar worden hoge temperaturen bereikt. Die warmte kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden, waaronder de opwekking van elektriciteit zoals dat gebeurt bij Concentrated Solar Power (CSP).
Het doel is om binnen 5 jaar de prijs van elektriciteit beneden de 5
¢/kWh te krijgen, inclusief (nacht) opslag! De prijs voor warmte zou dan beneden de 0,8 ¢/kWh komen

Heliostaten

Voor het onderzoek zijn alle onderdelen in kaart gebracht en waar er verbeteringen aangebracht kunnen worden en welke hiervan de meeste impact zullen hebben. Er is niet alleen gekeken naar de heliostaat zelf maar ook naar de manier van fabriceren en de opstelling en het onderhoud in het veld.
“We hebben het geluk dat tientallen experts uit de industrie, onderzoeksexperts en adviseurs bijdragen aan deze routekaart.” zei Guangdong Zhu, Uitvoerend Directeur van HelioCon en senior onderzoeker van NREL. “Onze gezamenlijke inspanningen zullen ervoor zorgen dat we op heliostaten gebaseerde CSP-systemen kunnen gebruiken om goedkope, op aanvraag aanpasbare thermische en elektrische energie te leveren.”

Kostten verschillende onderdelen van een heliostaten-verld

Voor toepassingen in de industrie gaat men ervan uit dat temperaturen tot boven de 1000 oC bereikt kunnen worden. Voor elektriciteitsopwekking ligt de tempratuur om allerlei technische redenen vaak aanmerkelijk lager.

Kostenreductie (LCOE) voor CSP met torens en heliostaten

Op heliostaten gebaseerde CSP-systemen kunnen een enorm potentieel bieden om te helpen bij het bereiken van een 100% koolstofvrije energie-infrastructuur in de Verenigde Staten. (En natuurlijk ook elders op de wereld, editor.) Het “roadmap” rapport heeft zes technische onderwerpen.

Voor het nieuwsbericht klik hier

Voor het rapport klik hier