Marokko plukt de vruchten van de Saharazon

Het Noord-Afrikaanse land heeft een ambitieus plan om tegen 2030 52 procent van zijn totale stroomopwekking uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Reeds in 2009 heeft Marokko een energieplan opgesteld dat erop gericht was tegen 2020 42% van de totale geïnstalleerde stroomcapaciteit hernieuwbare energie te laten zijn. Daar is veel van gerealiseerd, het percentage ligt nu op 37%. Marokko opende in 2018 het NOOR-complex bij Ouarzazate (Noor =arabisch voor licht), toen ’s werelds grootste geconcentreerde zonne-energiecentrale(CSP)

Bron luchtopname Noor-totaal: Openstreetmap. 

Totaal vermogen van de vier centrales, waaronder PV, is ca. 500 MW. Het gaat om een enorme reeks gebogen spiegels verspreid over 3.000 hectare ( ca 3x 10 km2) die de zonnestralen concentreren op buizen van vloeistof, waarbij  de hete vloeistof vervolgens wordt gebruikt om stroom te produceren. Afgebeeld is het torenmodel, waarbij 7400 spiegels gericht staan op de hoge toren in het midden. Het plan is om in 2022 bij de stad Midelt ook een grote CSP centrale in gebruik te nemen (Noor Midelt I).

De leiders van Marokko willen dat het land economisch concurrerend gaat worden op het gebied van duurzame energie, zegt Mohamed Alaoui, de directeur van Africa Climate Solutions, een adviesbureau bedrijf gevestigd in Casablanca. Men mikt nu voor 2030 op 20% zonne-energie, 20% wind en 12% waterkracht.

Google Earth van het Noor complex

Het windmolenpark Amogdoul is al actief sinds 2007 bij Essaouira, een stad in het westelijke deel van het land aan de Atlantische kust. 

Het windmolenpark Amogdoul

saharawind.com/sahara-wind-energy-potential-powering-africa-and-europe Bron:https://helioscsp.com/morocco-reaps-benefits-from-the-sahara-sunshine/