11% minder kosten door ster ontvanger

Werktuigbouwkundig ingenieur Cathy Frantz en haar collega’s hebben bij het Institute of Solar Research in het Duitse ruimtevaartcentrum (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt: DLR) een heel andere vorm ontwikkeld voor de zonne-ontvanger die bovenop de toren in geconcentreerde zonne-energie zit die volgens haar de LCOE (Levelized Cost of Energy) van dit soort zonne-energie met 11 procentpunten kan verlagen.

Om de kosten te drukken, zocht Frantz een manier om verhoogde limieten voor de fluxdichtheid in een standaard torenontvanger mogelijk te maken. Deze limieten zijn omdat de buitenkant van het ontvangerpaneel wordt beïnvloed door een extreem hoge geconcentreerde zonneflux van meer dan 1 MW / m², terwijl de binnenkant van het paneel dat niet wordt. Dit extreme temperatuurverschil geeft een limiet aan de hoeveel geconcentreerde zonne-energie die op de blootgestelde zijde kan worden gericht.

Dus hoe kan de blootstelling aan dergelijke intense zonne-energie tussen de buitenkant en de binnenkant gelijk worden gemaakt? Haar antwoord was om beide zijden bloot te leggen: “Want als we een tweezijdige bestraling hebben, kunnen we op deze manier misschien ook de limieten voor fluxdichtheid verhogen.

Omdat we nu niet die sterke temperatuurverschillen hebben die gepaard gaat met de eenzijdige bestraling over de omtrek van de absorptiebuizen, “legde ze uit. ”Ook in de ontvangers van vandaag kun je slechts de helft van het oppervlak van het absorptiegebied gebruiken voor directe verwarming – alleen de voorkant – dus er was een potentieel om de andere helft te gebruiken en zo het benodigde absorptiegebied te halveren, zelfs zonder de fluxdichtheid te vergroten.”

Waarom een ​​driepuntige stervorm?

Voor het vervolg en het gehele artikel zie Helios CSP