CSP-PV goedkoopste optie opwekking elektriciteit Chili

Een hybride CSP-PV-installatie met 13 uur opslag is voor Chili de optie met de laagste kosten voor CO2-arme/vrije baseload elektriciteitsopwekking, zeggen onderzoekers van de Fraunhofer Chile Research Foundation in een recent rapport.

De onderzoekers vergeleken vier concepten voor hybride elektriciteitsopwekking. De uitkomst was dat de combinatie van een CSP-toren met 13 uur opslag met een PV-installatie een levelised cost of energy (LCOE) van $ 53/ MWh heeft bij een onbelemmerde productie.

Ter vergelijking: een gasgestookte elektriciteitscentrale zou een LCOE van $ 86/ MWh geven bij een capaciteitsfactor van 85% en een gasprijs van $2 MMBtu. In een eerdere studie schatte Fraunhofer de LCOE van een stand-alone CSP-installatie op $76/ MWh.

De onderzoekers zeggen dat hieruit blijkt dat hybride zonnestroom-installaties in bepaalde omstandigheden tegen lagere kosten kunnen produceren dan de alternatieven voor het Chileense elektriciteitsnetwerk, met voldoende dispatchability en flexibiliteit.

Chili beoogt CO2-neutraal te zijn in 2040 en ontwikkelaar EIG zal binnenkort de eerste grootschalige CSP-installatie in Latijns-Amerika online brengen in de Chileense Atacama woestijn. Deze ‘Cerro Dominador 1’ installatie heeft een gesmolten zout-warmteopslag met een record capaciteit van 17,5 uur. Aangevuld met een 100 MWp PV-installatie zal de combinatie 24 uur per dag elektriciteit gaan leveren.

Verwacht wordt dat Chili de komende jaren voor meer CSP-capaciteit gaat tenderen en ontwikkelaars verwachten record lage prijzen voor CSP.

(bron: https://www.reutersevents.com/renewables/solar-thermal/hybrid-csp-pv-offers-lowest-cost-chile-us-doe-reopens-loan-program)