Spectaculaire daling prijzen renewables in 2019

Hoe dalende kosten van duurzame energie een rendabele investering maken .

Nieuw geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie kost in toenemende mate minder dan de goedkoopste opties voor energieopwekking op basis van fossiele brandstoffen. De kostengegevens die in deze uitgebreide studie “Renewable Power Generation Costs in 2019” van het International Renewable Energy Agency (IRENA-jun-2020) worden gepresenteerd, bevestigen hoe doorslaggevend de rollen zijn omgedraaid.

Meer dan de helft van de in 2019 toegevoegde hernieuwbare capaciteit realiseerde lagere elektriciteitskosten dan de laagste prijs voor fossiel (nieuwe kolen). Nieuwe zonne- en windprojecten onderbieden de goedkoopste van de bestaande kolencentrales, stelt het rapport. Veilingresultaten laten zien dat deze gunstige kostentrends voor hernieuwbare energie versnellen.

Bekijk hier de interactive infographic

De kosten voor zonne- en windenergie blijven dalen, als aanvulling op de meer volwassen technologieën voor bio-energie, geothermie en waterkracht. Fotovoltaïsche zonne-energie (PV) vertoont de sterkste kostendaling over 2010-2019 met 82%, gevolgd door het concentreren van zonne-energie (CSP) met 47%, wind op land met 40% en wind op zee met 29%.

hier het gehele persbericht

Download hier het volledige rapport