Nederland wil waterstof uit de woestijn van Namibië

De meningen over Glasgow lopen uiteen. De één vindt het glas half vol, de ander half leeg. Maar eigenlijk had het glas helemaal vol moeten zijn. Wat er voor ons uitsprong: Nederland tekende een intentieovereenkomst om waterstof uit Namibië te betrekken. Namibië heeft een enorme woestijn met prima zon-condities en ligt aan zee. Perfecte combinatie om goedkoop waterstof te produceren en te verschepen.

Spiegelcentrale (torenspiegel CSP)

Tot voor kort leek het Mantra dat we alle energie uit Nederland moten betrekken haast niet te doorbreken. Afgezien van het feit dat dat vrijwel onhaalbaar is (Nederland importeert ca 90% van zijn energie), is het ook niet logisch. Andere landen hebben veel betere omstandigheden om hernieuwbare energie te maken. Die zal dan ook veel goedkoper te oogsten zijn. Wat is er logischer om het dan ook daar vandaan te halen?

De Port of Rotterdam is dat dan ook al breed aan het onderzoeken. Ze hebben al 25 landen op het oog waar ze eventueel waterstof vandaan zouden kunnen halen. Wat meteen het argument van “maken we ons dan niet weer afhankelijk” relativeert omdat ze niet alle 25 tegelijk zullen dwarsliggen.

Deze ontwikkeling is des te belangrijker omdat er nu zoveel waterstofplannen op tafel liggen, die voor een groot deel uit wind op zee zouden moeten komen.

Namibië is het dunst bevolkte land ter wereld (3,2 inwoners/km² (2020)). Kortom ruimte genoeg. De zoninstraling  is er geweldig. De werkeloosheid is er groot, dus ook om die reden zou het een goed idee zijn. Het land is niet extreem arm, maar de welvaartsverschillen zijn groot.

In figuur 2 is de Direct Normal Irradiation (DNI) weergegeven. Deze neemt men als maatgevend als men elektriciteit wil opwekken met spiegelcentrales. Dan is er sprake van concentrated solair power  (CSP) die dag en nacht elektriciteit kan leveren voor de elektrolyse van water om waterstof te maken. U zult zich afvragen waar ze dat water in de woestijn vandaan halen, terwijl het daar minimaal regent. Dat zal echt uit de zee gehaald moeten worden en vervolgens gedemineraliseerd (de zouten eruit halen). Dat moet als je waterstof wilt maken, omdat er anders chloor ontstaat bij elektrolyse. Wellicht een goede kans om de ontzilting van zeewater op groteschaal aan te pakken.

Lees ook: Nederland zelfvoorzienend is een illusie: helft duurzame energie hier opwekken is ‘hoogst haalbare’